2019. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem látott szinten a légköri szén-dioxid

Mióta mérik a szintjét, soha nem volt még annyi szén-dioxid a Föld légkörében, mint az idei május első hetében.

A hawaii Mauna Loa Obszervatórium mérése szerint április utolsó és május első napjaiban meghaladta a 415 részecske per millió (ppm) fölötti szén-dioxid-mennyiséget a mért érték – számolt be a qubit.hu.

A 415 ppm azt jelenti, hogy a mért gázból 415 molekula van az 1 millió gázmolekulán belül.

Amikor a méréseket 1958-ban megkezdték, még csak valamivel 310 ppm fölött járt a mennyiség, azóta egyenletesen emelkedik a szintje, és most lépte át a 415-öt. A 400-as szintet 2013-ban ugrotta meg az emberiség, a 410-es szintet pedig tavaly szárnyalta túl a gáz légköri koncentrációja.

A hawaii Mauna Loa Obszervatórium Fotó: Alan L/Wikimedia Commons

A Föld légkörében korábban is előfordult már ilyen mennyiségű szén-dioxid, de csak a történelem előtti időkben: a közép-pliocén kori felmelegedési periódusban, több mint 3 millió évvel ezelőtt 400 ppm körül volt a CO2-szint. Akkor azonban a tengerek szintje jóval magasabban állt, mint ma, és a bolygó is melegebb volt, mint napjainkban.

Neked ajánljuk
Rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban Aktívan fellép Magyarország a klímaváltozással szemben A klímaváltozás a mikrobák szintjén kezdődik, és ez most már teljesen biztos Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam