2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kövekbe zárnák a szén-dioxidot, hogy elkerüljük a bajt

Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei az európai mészkőhegységrendszerhez tartozó Mont Terriben kialakított laboratóriumban végeznek vizsgálatokat.

A kutatók sós vízben feloldott szén-dioxidot pumpálnak a hegy mélyében lévő kőzetekbe, ahol egy vízhatlan agyagréteg elméletileg „fogságba” tudná ejteni a gázt.

Alba Zappone vezető kutató szerint a projekt első nyolc hónapjában mindössze 500 milligrammnyi szén-dioxidot pumpálnak a kőzetbe egy fúrt lyukon keresztül. Ezután megfigyelik, hogy a gáz interakcióba lép-e az anyaggal vagy egy törésvonalon keresztül kiszivárog.

Jura-hegység Fotó: pxhere.com

Christophe Nussbaum, a Mont Terri projekt munkatársa szerint a szén-dioxid geológiai tárolása már létező gyakorlat, ám az erre szolgáló helyek általában lakatlanok, mint például a Szahara bizonyos részei.

„Ebben az esetben az az újdonság, hogy ha egy napon szén-dioxidot akarunk tárolni Svájcban, amely egy sűrűn lakott régió, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a szén-dioxid nem fog felvándorolni a felszínre, és beszennyezni például az ivóvízforrásokat” 

– magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy Svájc lakói átlagosan nagyjából 5,8 tonna szén-dioxidot termelnek évente.

A környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace azonban aggódnak, hogy a projekt eredményeit esetleg sokan úgy értelmezik majd, mint „lehetőséget a további szennyezésre”, és a technológia elterelheti a figyelmet a károsanyag-kibocsátás visszaszorítását célzó erőfeszítésekről.

Neked ajánljuk
Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik Egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből 2025-ig Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam