2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrálok jobban félnek a klímaváltozástól, mint a terrorizmustól

Az ausztrálok többsége az idei évben már a klímaváltozást tartja a legfőbb nemzetbiztonsági fenyegetésnek – derült ki szerdán egy független ausztráliai kutatóintézet, a Lowy Intézet tanulmányából.

A felmérés tizenkét, az ország létfontosságú érdekeit a következő évtizedben érintő fenyegetést sorol fel, a résztvevőknek ezek közül kellett választaniuk. A Lowy Intézet kutatásában 2130 ember vett részt, akiknek mintegy kétharmada, 64 százaléka a klímaváltozást jelölte meg a legfőbb, azaz „kritikus fenyegetésként” – számolt be a hirado.hu.

Ez az első alkalom 2006 óta – amióta ezt a felmérést évente elkészítik –, hogy a fenyegetések között hagyományosan első helyen megjelölt globális terrorizmust a válaszok között megelőzte a klímaváltozás.

Fotó: Phil Whitehouse/Wikimedia Commons

A kutatás eredménye azonban megosztott volt a korcsoportok között: míg a 18–44 év közöttiek több mint háromnegyede szerint a globális felmelegedés egy „komoly és sürgető probléma”, addig a 45 év felettieknek kevesebb mint fele gondolta így.

A klímaváltozás kérdése a május 18-i ausztráliai választások egyik fő témája, mindkét oldal elkötelezett ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett. A jelenlegi, Scott Morrison miniszterelnök által vezetett kormány célja, hogy a 2005-ös kibocsátási szintet 26 százalékkal csökkentse 2030-ig, míg az ellenzék 45 százalékos csökkentést ígér.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam