2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár

A világnak drámai mértékben változtatnia kell a gyárak, járművek és otthonok energiaellátásán, hogy a globális felmelegedés mértékét megfelelő szinten korlátozzák. Ha nem sikerül, az katasztrofális helyzetet jelentene az egész világon – mondta az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban António Guterres ENSZ-főtitkár.

A teljes katasztrófa elkerüléséhez valószínűleg fájdalmas lépésekre is szükség lesz, de sokkal fájdalmasabb lesz, ha nem sikerül elérni a közös klímacélt – mondta a Time magazin által ismertetett interjúban António Guterres. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint arra fogja kérni a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel a fosszilis energiahordozók támogatásával, mivel az üvegházhatás fő felelősének tartott szén-dioxid legnagyobb mennyiségben szén, olaj és gáz égetése során szabadul fel.

António Guterres ENSZ-főtitkár az Egy övezet, egy út kezdeményezésről szóló második nemzetközi fórum megnyitóján Pekingben, 2019. április 26-án
Fotó: MTI/EPA/Pool/Hou Hvi Jung

Az interjúban Guterres elmondta, ezt három fő lépéssel kívánja elérni. Javaslata szerint
az országok 2020 után nem építhetnének széntüzelésű erőművet; extra árat/adót vetne ki a szénalapú energiahordozók használatára; 2050-re a világ nettó üvegházgáz-kibocsátását nullára csökkentené, vagyis csak akkora emissziót tartana megengedhetőnek, amekkorát a környezet még képes felvenni.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény alapján a világ országainak célja, hogy az évszázad végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2, de lehetőleg inkább 1,5 Celsius-fokon belül tartsa az iparosodás előtti szinthez képest. A felmelegedés mértéke már napjainkban is 1 Celsius-fok körül alakul, és egyre általánosabb az a vélemény, mely szerint az sem lenne elegendő a cél eléréséhez, ha az országok teljesítenék az egyezményben vállalt intézkedéseket, ami jelenleg nem mondható el.

A tudományos konszenzus szerint a felmelegedés kijelölt szint alatti korlátozása érdekében a század közepéig teljesen meg kellene szüntetni az emberiség üvegházgáz-kibocsátását.

Az Európai Bizottság és több EU-tagország ambicionálja a 2050-es teljes dekarbonizációra vonatkozó célt, azonban míg az unió bizonyos tagjai gyorsítanának az energiaátmeneten, addig mások inkább lassabban haladnának. A nagy feltörekvő országokban továbbra is óriási ütemben bővül a fosszilis energiatermelés, az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció pedig a világ gyakorlatilag egyetlen országaként visszalépett a párizsi klímaegyezménytől, vélhetően a fosszilis energiaipari lobbi nem kis befolyásoló hatására. A hét elején megjelent hírek szerint a megújuló energiaforrások globális terjedése nem éri el a cél teljesítése érdekében szükségesnek tartott sebességet, a klímaváltozás pedig mintegy egymillió állat- és növényfaj kihalásával fenyeget.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam