2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az unióban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás 2,5 százalékkal csökkent tavaly az Európai Unióban (EU) az előző évben mért adatokhoz képest – közölte friss jelentésében az Európai Unió statisztikai hivatala.

A jelentés szerint az uniós tagállamok többségében 2018-ban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás mértéke.

A legnagyobb visszaesést százalékos arányban Portugáliában (-9,0), Bulgáriában (-8,1), Írországban (-6,8), Németországban (-5,4), Hollandiában (-4,6) és Horvátországban (-4,3) regisztrálták. A kibocsátás nyolc tagállamban, Lettországban (+8,5), Máltán (+6,7), Észtországban (+4,5), Luxemburgban (+3,7), Lengyelországban (+3,5), Szlovákiában (+2,4), Finnországban (+1,9) és Litvániában (+0,6) növekedett a leginkább.

Magyarországon a 2017-es adatokhoz képest tavaly 0,8 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Fotó: pixabay.com

Hozzátették, a szén-dioxid-kibocsátás, amely jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy 80 százalékát teszi ki. A kibocsátást olyan tényezők befolyásolják, mint az éghajlati viszonyok, a gazdasági növekedés, a lakosságszám, a közlekedés és az ipari tevékenységek.

Megjegyezték továbbá, hogy az energiatermékek ki- és behozatala befolyásolja a szén-dioxid-kibocsátás mértékét abban az országban, ahol a fosszilis tüzelőanyagokat elégetik. A behozott szén esetében az azt elégető ország kibocsátásának növekedéséhez vezet, amíg villamos energia esetén a kibocsátás abban az országban jelenik meg, ahol a termelést végezték.

Neked ajánljuk
Az ausztráliai bozóttüzek miatt is növekszik idén a légköri szén-dioxid-koncentráció A felismerés már megtörtént, de ez önmagában kevés lesz A BP is zöldülne Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam