2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelmi körútra indul az ENSZ-főtitkár, hogy felrázza a világot

Új-Zélandon megkezdte a csendes-óceáni térség déli részének országaiba vezető körútját António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap, hogy figyelmeztessen: a világ rossz irányba halad a felmelegedés csökkentésével kapcsolatos célok elérését illetően.

Az éghajlatváltozás elleni lépéseket sürgető üzenetében Guterres úgy vélte, hogy megkopott az egyes országok eltökéltsége. Hozzátette, hogy „az első vonalban lévő” kis szigetországok szenvednek majd a legtöbbet. António Guterres kijelentette:

„Mindenütt egyértelmű bizonyítékát látjuk annak, hogy nem jó úton járunk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérése felé.”

A szeptember 23-i New York-i klímaértekezlet előtt a világszervezet főtitkára Új-Zélandról ellátogat a Fidzsi-szigetekre, Tuvalura és Vanuatura, amelyeket egyaránt fenyeget az éghajlatváltozás miatti vízszint-emelkedés.

Vanuatu műholdképe Fotó: Wikimedia Commons

A 2015 decemberében elfogadott keretmegállapodás azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt.

„Furcsa módon, ahogyan a dolgok az érintett területeken rosszabbodnak, úgy csökkennek a politikai intézkedések” 

– tette hozzá Guterres Aucklandben Jacinda Ardern új-zélandi kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén. Egyben dicsérte az új-zélandi kormányt, amely új, 2050-ig érvényes karbonsemlegességre vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be. 

Az ENSZ-főtitkár a New York-i csúcstalálkozó meghívólevelében közölte, hogy előkészítő tanácskozást hív össze az Egyesült Arab Emírségekbe június 30-ra, ahol megállapodnak az általános felmelegedés elleni harccal kapcsolatos legjobb intézkedésekben. Egyben felszólította az országokat, hogy ne üres „beszédekkel”, hanem „konkrét és megvalósítható tervekkel” érkezzenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának tíz év alatt 45 százalékos csökkentése és 2050-re a teljes megszüntetése érdekében – számolt be az MTI.

Neked ajánljuk
Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről Nemzeti adatbázis segíti az alkalmazkodást Orvosok, klímatudósok és közgazdászok figyelmeztetnek a klímaváltozás drasztikus következményeire Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam