2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy sarkalatos pont, amelyeken megvethetnénk a lábunkat a klímáért folyó küzdelemben

Klímavédelmi körútjának új-zélandi állomásán António Guterres arra buzdította a fiatalokat, ébresszék rá a hezitáló politikusokat a késlekedés valódi árára.

Az ENSZ főtitkár hangsúlyozta: a döntéshelyzetben lévőket sokszor még mindig megbénítja, hogy sokallják a klíma védelmében meghozott intézkedések költségeit, pedig a tehetetlen kivárás következtében elszenvedett károk – gazdasági értelemben is! – sokkal súlyosabban érintenek majd valamennyiünket. 

António Guterres négy pontban összegezte a szükséges változtatásokat, amelyekkel a világ 2050-re esélyt kaphatna a karbonsemlegesség elérésére, és ezzel a globális felmelegedés megállítására:

 • Ne az emberek, a szennyezők adózzanak
  Guterres szerint a jövedelmek adóztatása helyett a kormányoknak az úgynevezett szén-dioxid-árazási rendszert kéne megerősíteniük.
 • Szűnjön meg a fosszilis üzemanyagok támogatása
  Az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: igencsak fonák helyzetet teremt, hogy jelenleg az adófizetők pénze a szénhidrogéneken keresztül lényegében a klímaváltozást, így az extrém időjárási események fokozását is finanszírozza.
 • 2022-ben fel kell hagyni az új szénerőművek létesítésével 
  Az ENSZ 2018-as, kibocsátáscsökkentéssel foglalkozó jelentése szerint a globális felmelegedés megfékezése elképzelhetetlen a szénerőművek építésének beszüntetése nélkül. Ugyanis ha valamennyi, most kivitelezés alatt álló erőmű élettartama végéig használatban maradna, azzal tökéletesen ellehetetlenülne a párizsi klímacél teljesítése.
 • Ne szürke-, hanem zöldgazdaságot építsünk!
  Világszerte egyre több üzleti vállalkozás, pályakezdő fiatal és civil szervezet ismeri fel, hogy az emberiség jövője a zöldgazdaságban van – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára. A szürkegazdaságban nincs jövő, sőt, valamennyiünk jövőjét veszélyezteti. 
Fotó: One News New Zealand/youtube.com

Antonio Guterres beszédéről a Fenntartható Fejlődési Célokkal foglalkozó sdgsinaction.com portál közölt beszámolót.

Neked ajánljuk
A fejlett országok még mindig adósak a szolidaritással Az ember évszázadokkal ezelőtt is hatással volt különböző területek éghajlatára A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: sdgsinaction.com
Vissza
Hírfolyam