2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében

Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében: 415,26 ppm-et mértek a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei a hét végén – jelentették be hétfőn a Scripps Óceánkutató Intézet kutatói.

Ez az első alkalom, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et – emelték ki a szakemberek. 

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az év ezen időszakában a légköri szén-dioxid-koncentráció az északi féltekén mindig magasabbra nő.

Az újabb rekordértéket különösen az teszi aggasztóvá, hogy nem sokkal egy szintén meglehetősen nyugtalanító jelentés kadását követően érkezett. Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, 2018-ban a meredeken emelkedő globális energiafogyasztás hatására sosem látott szintet ért el a szén-dioxid-kibocsátás.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat Fotó: Pixabay.com

Amikor 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt több mint 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció 2018-ban elérte a 410 ppm-et.

Neked ajánljuk
Nem született megállapodás a 2050-es klímasemlegességi célkitűzésről Az erdőtüzek tovább rontják a légkör állapotát A klímaváltozás és az erdők kapcsolata Több százezer embernek kell elmenekülni a dél-ázsiai árvíz miatt Időjárásjelentés 2050-ből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam