2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: Szemléletváltásra van szükség az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében

Szemlélet- és technológiaváltás nélkül ökológiai katasztrófa és társadalmi összeomlás vár ránk – jelentette ki Áder János köztársasági elnök makói diákoknak tartott interaktív előadásán.

Az államfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a klímaváltozásnak nemcsak a környezeti, hanem a társadalmi hatásai is fontosak. A föld népessége száz év alatt három és félszeresére nőtt, részben ehhez kötődően jelentősen bővült a fogyasztás, amely ráadásul rossz szemléletű is, így természeti tőkénket éljük föl. A köztársasági elnök hangsúlyozta:

A klímaváltozás következtében a legszegényebb országok válnak a legvédtelenebbé, ennek pedig akár egész földrészekre kiterjedő hatásai is lehetnek – az ismétlődő migrációs hullámok is összefüggésben vannak a klímaváltozással.

Az előrejelzések szerint 2100-ig – amennyiben a jelenlegi folyamatok folytatódnak – 90 centiméteres tengerszint-emelkedéssel kell számolni, ami miatt 250-300 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét – tudatta az elnök.

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a makói Hagymaházban 2019. május 14-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A víz az úr

A hidrológiai ciklus felbomlása miatt kevesebb csapadék érkezhet, az időbeli eloszlása pedig szélsőségesebbé válik, egymástól akár néhány száz kilométerre alakulhat ki aszály és a korábbinál intenzívebb árvíz. A természeti katasztrófák által okozott károk növekedésével, a termőföld minőségének romlásával, invazív fajok, valamint régi, elfelejtett vagy korábban elő nem forduló betegségek megjelenésével kell számolni – fejtette ki az államfő. A víz szerepét hangsúlyozva elmondta:

a klímaváltozás hatásainak 80-90 százalékát a vízen keresztül érzékeljük. A felszíni, folyékony édesvíz aránya a Földön 0,007 százalék, ám ennek csak csekély része fogyasztható tisztítás nélkül.

Áder János a jelen lévő diákokhoz szólva felhívta a figyelmet: mindenki tehet a saját környezetében is lépéseket a klímavédelem érdekében. A lakás hőmérsékletének egyetlen fokos csökkentése 7 százalékkal mérsékli az energiaigényt, de a műanyag-felhasználás egy része is egyszerűen kiváltható – hangsúlyozta az államfő.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Rekordmennyiségű kibocsátással jártak az északi félteke erdőtüzei Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam