2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 hivatalos honlapja

Az év legfontosabb diplomáciai eseményének honlapja elsősorban a konferenciára látogató nemzetközi döntéshozók számára nyújt részletes tájékoztatást  magyar és angol nyelven. Ugyanakkor a www.budapestwatersummit.hu újdonsága, hogy Magazin rovata minden érdeklődő számára érdekes hírekkel szolgál a fenntartható környezet és víz témakörében, hiszen fontos, hogy mindenki egyéni szinten is érezze felelősségét a vízválság megelőzésében.

Kiszáradó tavak és folyók, soha nem látott méretű árvizek, a termést tizedelő aszályok vagy éppen özönvízszerű esőzések – ez már nem a távoli jövő, hanem a mindennapjaink része. A globális vízválság régiónként más-más formában ugyan, de már most is fenyegetően közel került hozzánk.

BWS 2019 magazin

A Magyarország kormánya által harmadik alkalommal, 2019. október 15–17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit 2019, BWS 2019) honlapja a konferenciára érkező magas rangú nemzetközi résztvevők számára nyújt részletes tájékoztatást az eseményről. Az oldal, amelynek az eddigi világtalálkozók során több százezer látogatója volt, idén új tartalommal is bővül:

magazin formájában minden érdeklődő számára naponta frissülő hasznos és érdekes hírekkel szolgál a fenntartható környezet és víz témakörében, valamint tájékozódhatnak a BWS 2019-hez kapcsolódó kulturális, gazdasági, környezetvédelmi kísérő rendezvényekről is.

Fotó: www.budapestwatersummit.hu

A mind szélsőségesebbé váló időjárás, valamint a felszíni és felszín alatti vizeket érő súlyos környezetszennyezés hatására Földünk vízháztartásának sérülékenysége napról napra nő. Az esemény honlapjának részét képező online Magazin  ezért a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámáján keresztül mutatja be a legaktuálisabb problémákat és megoldandó feladatokat.

Ahogyan azonban az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megvalósuló konferencia is a cselekvésre és a megoldásokra fókuszál, úgy a honlapon is bemutatásra kerülnek azok a fenntartható megoldások és a megújuló életmód kialakításának tippjei, amelyekkel a vízipari cégek már most is segítik a globális vízválság megelőzését és a hatásokhoz való alkalmazkodást.

BWS 2019 EXPO

Mivel a magyar vízipar és víztudomány komoly nemzetközi projektekkel segíti a vízválság megelőzését, ezért a konferencia társeseményeként megrendezésre kerülő vízipari szakkiállításon (EXPO) a 2013-as és 2016-os rendezvények sikerére építve, idén még nagyobb hangsúlyt kapnak majd a víziparban tevékenykedő hazai cégek, szervezetek.

A 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozó kiállítása a Millenárison
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vízipari kihívások globális megoldásában versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiáikkal már most is jelentős szerepet vállaló vízipari cégek az esemény honlapján nyújthatják be jelentkezésüket, amelyen később bemutatkozásra is lehetőségük lesz.

A BWS hagyománya

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve Magyarország kormánya 2013. október 8. és 11. között rendezte meg az első Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2013, BWS 2013). A BWS 2013 záródokumentuma, a „Budapesti Nyilatkozat” kimondta, hogy 2015 után a víznek önálló témaként és célkitűzésként kell szerepelnie a fejlesztéspolitikával kapcsolatos tervezésben.

Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben (Agenda 2030) a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg, így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

Áder János köztársasági elnök beszél a 2013. októberi Budapesti Víz Világtalálkozón
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A második Budapesti Víz Világtalálkozóra 2016 novemberében került sor, több mint 2200 fő részvételével. A háromnapos rendezvény célja az volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához. Kitűzött célját teljesítve, a konferencia kijelölte az elkövetkezendő 15 év vízpolitikai teendőit, az esemény végén elfogadott javaslatcsomag pedig hozzájárult a vízgazdálkodás által támogatott fenntartható fejlődési fordulat és a klímavédelem egységbe foglalásához.

A BWS 2016 ajánlásaira támaszkodott az ENSZ főtitkára és a Világbank-csoport elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testület is, amelynek Áder János köztársasági elnök is tagja volt.

Neked ajánljuk
A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált Súlyosan veszélyeztetett békaporontyok születését ünnepli a Chilei Nemzeti Állatkert Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál Európát is elérte a sok víz drámája
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam