2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Exxonnak 1982-ben papírja volt a klímaváltozásról

Az amerikai olaj- és gázipari cég, az Exxon Mobile 1982-ben egy tudóscsapattal készíttetett egy tanulmányt, amely megmutatta, mire számíthat az emberiség, ha emelkedik a fosszilis tüzelőanyag felhasználása.

Az ipari forradalom előtt, 1750-ben 280 ppm volt a szén-dioxid koncentrációja – ez az érték 2018-ban már 407 ppm volt, ami 45 százalékos növekedést jelent. A kutatók szerint a vesztünkbe rohanunk: hiába a párizsi klímaegyezmény, brutálisan nő a szén-dioxid-kibocsátás – írja a hvg.hu.

Nemrég egy hawaii megfigyelőállomás kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért. A rendkívül magas érték még a kutatókat is meglepte – kivéve egyetlen csoportot.

Az Exxon Mobile nevű amerikai olaj- és gázcég saját kutatócsoportja 1982-ben, vagyis 37 évvel ezelőtt igen pontosan jósolta meg, milyen lesz a helyzet mostanra.

Az InsideClimate egy 2015-ös vizsgálata során az egykori céges memók alapján kiderítette, hogy az Exxon hiteles tudományos kutatásokat rendelt meg a légszennyezettség emelkedése kapcsán. A nyilvánosságnak azt magyarázták, hogy nincs mitől tartani, és nem lesz baj, de pontosan tudták, mi lesz a hosszú távú következménye, ha nem csökkentik a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

Fotó: Minale Tattersfield/flickr.com

Az Exxon megrendelésére készült elemzés azt jósolta meg, hogy a fosszilis tüzelőanyag felhasználása felgyorsul, a szén-dioxid növeli az üvegházhatást, ami pedig a Föld felmelegedéséhez vezet: változik a légkör és az óceánok hőmérséklete, a csapadék eloszlása, elolvadhatnak a jégsapkák.

Az egyetlen dolog, amiben tévedtek, az az volt, hogy az akkori számítások szerint súlyos éghajlati következményekkel a 21. század végéig nem kell számolni.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől – A felmelegedés hatásai a madarak tollazatára Színpompás konfetti környezetkárosítás nélkül Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam