Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karbonadó helyett karbonosztalék?

Régóta bevett módszer az adó kivetése olyan tevékenységekre, melyeket korlátozni akar egy-egy állam. A klímaváltozás esetében ez a karbonadó lenne. Ám ma már a karbonosztalék is szóba kerül...

A nemkívánatos piaci mellékhatások, környezeti externáliák kezelésére régóta bevett módszernek számít az adó kivetése. A klímaváltozás esetében ez a karbonadót jelentené: „ha ott adóztatják meg a fosszilis üzemanyagokat, ahol belépnek a gazdaságba – legyen az fúrótorony, bánya vagy kikötő –, akkor a szennyezés társadalmi költségeit teljesen le lehet fedni.”

Mark Paul, a New College of Florida közgazdászdocense és Anthony Underwood, a Dickinson College közgazdászdocense a Project Syndicate oldalán megjelent, a Világgazdaság online kiadásában magyarul is olvasható elemzésében azonban más megoldás mellett érvel:

Karbonadó helyett a karbonosztalék alkalmazását javasolják, amely szintén a szén-dioxid-kibocsátást adóztatja, ám az abból befolyó bevételek egyenlő arányban elosztásra kerülnek az emberek között.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetnek Párizsban 2019. május 11-én. Ez a huszonhatodik egymás utáni szombat, amikor a sárgamellényesek utcára vonulnak Franciaországban
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A karbonosztalék hátránya az lenne, hogy forrást vonna el a gazdaság igazságos és gyors dekarbonizálását szolgáló, Green New Dealhez hasonló intézkedéscsomagok megvalósításától. 

„Ugyanakkor biztosítaná, hogy a karbonmentes gazdaságra való átállás továbbra is folytatódjon, mivel az alacsony és közepes jövedelmű háztartások érdekei védve lennének.”

A karbonosztalékkal szemben gyakran fogalmazzák meg azt a fenntartást, hogy a karbonadóval ellentétben nem ösztönöz a szén-dioxid-emisszió csökkentésére. Paul és Underwood szerint azonban a fosszilis üzemanyagok drágulása nem okozná valamennyi termék drágulását, így a fogyasztók az osztalékot az alacsonyabb kibocsátással előállítható, ezért olcsóbb termékek vagy például rekreáció céljaira fordítanák.

„Ily módon a karbonosztalék arra ösztönözné az embereket, a nagy cégeket és a kormányzatokat, hogy fokozatosan fogják vissza a karbonintenzív fogyasztásukat, és olyan tevékenységek és beruházások felé mozduljanak el, amelyek csökkentik az emissziót. Ugyanennyire fontos szempont az is, hogy a karbonosztalék megvédené a szegényeket” – véli a két közgazdász.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért A magyar mérnökök is bedobják magukat a klímaváltozás ellen Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam