2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napjaink szélsőséges időjárása már intő jel

Szokatlan forróság tombolt egy hete az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban 37 Celsius-fokot is mértek, a sarkvidéken 31 Celsius-fok volt, hazánkban pedig a hőmérséklet hirtelen változásai irányítják az időjárás furcsaságaira a laikus és a szakember figyelmét.

Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya, ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak is –  ismertette Juhász Árpád geológus m1-nek adott nyilatkozatát az Infostart

A szakértő szerint nagyon valószínű, hogy ezeket a jelenségeket már a klímaváltozás okozza. 

Behavazott fa a Kékesen 2019. május 6-án
Fotó: MTI/Komka Péter

A kutató magyarázatából kitűnik, hogy a hirtelen bekövetkező hőmérséklet-változások hátterében óriási légtömegek mozgása áll, ezeknek azonban az utóbbi években egy kicsit megváltozott a vándorlási iránya. Korábban főképp a nyugatról keletre mozogó légtömegek határozták meg hazánk időjárását, ami nem a hőmérséklet ingadozására, inkább a csapadék mennyiségére volt hatással.

„Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepük, és függőleges irányban, tehát a hosszúságú körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások.”

Az északi sarkkör környékéről induló hideg, és a délről érkező meleg légtömegek találkozásakor ezek egymás alá, illetve fölé kerülhetnek, ami a hőmérséklet hirtelen megváltozását idézi elő.

Fotó: MTI/Komka Péter

Juhász Árpád szerint ez az oka annak, hogy Oroszországban a sarkkör környékén 31 Celsius-fokot mértek, és ez a magyarázata annak is, hogy a hozzánk érkező hideg légtömegek hihetetlen gyorsan le tudják hűteni a levegőt.

„Azt, hogy a függőleges körök mentén alakul ki a dominancia a légtömegek mozgásában, nagy valószínűséggel írhatjuk a globális felmelegedés rovására, és csökken azoknak a nyugat–keleti szélrendszereknek a szerepe, amelyek korábban annyira dominánsak voltak” – véli Juhász Árpád, aki szerint a korábban is előforduló szélsőségek gyakoribbá válásával kell számolnunk.

Neked ajánljuk
Már napjainkban is megfigyelhetők hazánkban a klímaváltozás jelei Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam