2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mernek veszélyesen élni

Az év legjelentősebb környezetvédelmi aktivistáit április végén jutalmazták a zöld Nobelnek is nevezett Goldman-díjjal, amelyet 1989-ben hozott létre Rhoda és Richard Goldman.

Az elismerés odaítélésekor 6 földrajzi régióból választanak ki egy-egy aktivistát, akik nemritkán biztonságukat, testi épségüket vagy életüket is kockáztatják olyan helyi küzdelmek érdekében, amelyek indirekt következményeit mi is érezhetjük. Az Átlátszó cikksorozatban mutatja be az idei díjazottak veszélyekkel terhes küzdelmeit.

Fotó: www.goldmanprize.org

Olajpálma-ültetvények Libéria tüdejében

Ebben a hazánknál alig nagyobb országban, Nyugat-Afrika déli csücskében jó 4 millióan élnek. A régió tüdejének is nevezett libériai őserdő a bolygónk biodiverzitása szempontjából legfontosabb 25 terület egyike. Ugyanakkor a libériai kormány a gazdasági fejlesztések ürügyével elősegíti, hogy agresszív módon terjeszkedhessenek bányászati, fakitermelő és -feldolgozó és pálmaolajgyártó cégek.

A környezeti joggal foglalkozó Alfred Brownell a dél-ázsiai székhelyű Golden Veroleum Liberia (GVL) pálmaolaj-ültetvényeket létesítő céggel szemben vette fel a kesztyűt.

A GVL minden különösebb értesítés, pláne egyeztetés nélkül vágott ki közösségi használatban lévő erdőket, miközben a helyiek farmjait is tönkretette, és szennyezte a vizeiket.

Az 53 éves Brownell és az általa vezetett egyesület, a Green Advocates (GA) panaszt tett a pálmaolaj fenntartható kitermelését szavatoló nemzetközi szervezetnél, az RSPO-nál (Roundtable on Sustainable Palm Oil), amely fel is függesztette a cég fenntartható minősítését, és arra kötelezte, hogy állítsa le a termelést és a terjeszkedést.

Fotó: Goldman Environmental Prize/youtube.com

A 2014-es ebolajárvány idején kiszolgáltatott helyzetbe került helyi csoportok újra megállapodtak a vállalattal a területek hasznosításáról. Egy évvel később azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a cég nem tartja be az ígéreteit, a vállalat irodáinál rendezett tiltakozások pedig kemény konfrontációba fordultak: ismét letartóztatások kezdődtek, és az egyik tiltakozó tisztázatlan körülmények között életét vesztette.

Brownellék egyéves pereskedés után érték el, hogy szabadlábra helyezzék a 14 letartóztatott személyt, és nemzetközi NGO-k és a média figyelmét is ráirányították a GVL jogszerűtlen praktikáira. Mindennek eredményeként tavaly júliusban a vállalat fellebbezését elutasították, nem folytathatja a tevékenységét. Brownell és családja azonban kénytelen volt elmenekülni az országból.

Dobsi Viktória Átlátszón megjelent írása izgalmasan mutatja be a Goldman-díjjal elismert aktivisták küzdelmeit és sikereit.

Neked ajánljuk
Négy évtizede először csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Indiában Min kéne változtatnunk, hogy hosszú távon, érdemben csökkenjen a kibocsátásunk? Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek?
Tovább a forrásra: atlatszo.hu
Vissza
Hírfolyam