2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást

A brazil kongresszus képviselőháza érvénytelenítette Jair Bolsonaro brazil elnök intézkedését, amellyel meggyengítette az őslakosok igényeivel foglalkozó FUNAI ügynökséget.

A képviselőház szerda este megszavazta, hogy az őslakosok földigénylési ügyei kerüljenek vissza a FUNAI-hoz, amelynek a felügyeletét a jövőben ismét az igazságügyi tárca fogja ellátni – mindezt azonban még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Bolsonaro januári beiktatását követő egyik első intézkedésként rendeletben az igazságügyi minisztérium helyett a mezőgazdasági tárca hatáskörébe utalta a bennszülöttek és a hajdani rabszolgák leszármazottai számára fenntartott területek kijelölését, ezzel gyakorlatilag az agrárgazdaság kezére játszva a földeket.

A bennszülött lakosság Brazília kevesebb mint egy százalékát teszi ki, viszont területének csaknem 13 százalékát lakja Fotó: CiganaVida/pixabay.com

Az igazságügyi minisztérium korábban a FUNAI ügynökségen keresztül foglalkozott az őslakosság és rabszolgák leszármazottainak területi igényeivel, lakhatásával, egészségügyi kiadásaival és kultúrájuk megőrzésével.

Az elnök intézkedése antropológusok és környezetvédők heves bírálatát váltotta ki: szerintük az elnök Brazília 800 ezer fős őslakosságának beolvasztását tervezte a brazil társadalomba, illetve megnyitotta volna a környezetvédelmi területeket a mezőgazdasági és a bányászati hasznosítás előtt még az Amazonas őserdőiben is.

Bolsonaro korábban azzal érvelt, hogy a törzsek szegénységben élnek, és nem szabadna őket a rezervátumokban tartani, „mint állatokat az állatkertben”, hanem engedni kellene őket, hogy részt vehessenek a kereskedelmi életben, és jogdíjak formájában részesülhessenek a bányászatból.

A törzsi vezetők tiltakoztak ez ellen, mondván: ősi földjeik nélkül nyelvük, kultúrájuk és életmódjuk veszne el. „A mi viszonyunkat a földdel a fenntarthatóság és természet anya tisztelete határozza meg” – foglalt állást az APIB, az ország legnagyobb őslakos szervezete.

Neked ajánljuk
Nehéz nyár vár Ausztráliára Hidegtűrő brazil almafajták érkeznek Európába Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül Több ezer éves vírusok kerülhetnek felszínre az ősi gleccserek olvadásával
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam