2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak az ember hat a klímára, más segítségében nem bízhat

Az emberi tevékenység és más külső tényezők a felelősek a globális hőmérséklet emelkedéséért, de az óceánok a korábbi feltételezésekkel szemben nem játszanak benne szerepet – erre a következtetésre jutottak az Oxfordi Egyetem kutatói.

A Journal of Climate című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Környezeti Változások Intézetének kutatói megvizsgálták az óceáni és a szárazföldi hőmérsékletek adatait 1850 óta. 

Az olyan, ember gerjesztette tényezőkön kívül, mint az üvegházhatású gázok koncentrációja, bevonták elemzésükbe a vulkáni kitöréseket, a naptevékenységek és a légszennyezés csúcsait.

Azt találták, hogy a lassan végbemenő óceáni ciklusok nem adnak magyarázatot a globális hőmérséklet hosszú távú változásaira.

Fotó: pxhere.com

„Bizonyossággal kimondhatjuk, hogy az emberi tényezők, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a szállópor-szennyezés, a természeti jelenségek, mint a vulkánkitörések vagy az El Niño, elegendőek ahhoz, hogy megmagyarázzák a hőmérséklet összes hosszú távú változását. Aligha helyes az a feltevés, hogy az óceánok hűthették vagy melegíthették az időjárást több évtizeden keresztül, és ezért a jövőben is ezt fogják tenni” – mondta Karsten Haustein, a tanulmány vezető szerzője.

„Tanulmányunk megmutatta, hogy nincsenek rejtett mozgatóerők a globális középhőmérséklet alakulásában, Az általunk megfigyelt hőmérséklet-változásokat a már ismert mozgatóerők okozzák” – fejtette ki Friederike Ott társszerző, hozzátéve,

„jó hír, hogy ez azt jelenti: ha csökken az üvegházhatású gázok koncentrációja, a hőmérséklet is csökkenni fog, ahogyan jeleztük, a rossz hír az, hogy semmi sem ment meg minket attól, hogy emelkedjenek a hőmérsékletek, ha nem vagyunk képesek drasztikusan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását”.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam