2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ több mint száz országában tüntettek a klímaváltozás elleni cselekvésért

A világ több mint száz országában százezrek tüntettek pénteken a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom korábbi közlése szerint a világ 125 országának mintegy 1600 városában hirdettek tüntetéseket a május 24-i, immár második „globális klímasztrájkra”.

Szerte a világon diákok ezrei maradtak ki az iskolából pénteken. A klímaváltozás elleni harc fokozását célzó pénteki tüntetéseken ugyanis világszerte sok százezren vettek részt – javarészt fiatalok, köztük rengeteg iskolás diák. 

A pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások vezetője a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista a svéd fővárosban tartott megmozduláson vett részt, ahol arról beszélt, hogy az éghajlat megmentése érdekében az élet minden területén változtatásokra van szükség.

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista diáktársai között a második alkalommal meghirdetett globális klímasztrájk stockholmi demonstrációján 
Fotó: MTI/EPA/TT/Janerik Henriksson

„Egy egzisztenciális válság közepén vagyunk, és fogy az idő” – hangsúlyozta a fiatal aktivista Stockholmban. „Vészhelyzet van és nem ennek megfelelően viselkedünk” – mondta el Thunberg, valamint hozzátette: tovább nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, újabb repterek épülnek, és a régiek is bővülnek.

Thunberg felkérte a felnőtteket is, hogy csatlakozzanak az éghajlatváltozás feltartóztatásáért folytatott küzdelemhez, valamint felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak a klímaváltozás kérdésével, „mivel még mindig lehetséges” tenni valamit.

Nemcsak Stockholmban, további mintegy 120 svéd városban voltak demonstrációk, emellett Dániában és Norvégiában is nagyjából 30-30 városban hirdettek tüntetéseket.
Németországban több mint 200 városban szerveztek megmozdulásokat, Ausztria-szerte mintegy 25 ezren vettek részt demonstrációkon, Franciaország nagyobb városaiban is tüntetések zajlottak, Párizs mellett Strasbourgban, Montpellier-ben, Toulouse-ban és Bordeaux-ban is ezrek vonultak az utcákra pénteken.

Kisfiú a globális klímasztrájk londoni demonstrációján
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Törökország 14 városában is megmozdultak a fiatalok, de Ausztrália és Új-Zéland több városában (köztük: Canberra, Melbourne, illetve Christchurch, Wellington) is diákok ezrei maradtak ki az iskolából pénteken. A klímaváltozás elleni harc érdekében hasonló megmozdulások voltak Magyarországon is.

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. Az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.
Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam