2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínából eregetik az ózongyilkos freont

Nagyrészt az Északkelet-Kína térségében zajló illegális kibocsátásokra vezethető vissza a már régen betiltott, korábban hűtőközegként használt freon (fluor-triklórmetán, CFC-11) globális emissziójának növekedése.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint a Pekinghez közeli Santung és Hopej tartományok térségében zajló kibocsátások a felelősek a 2013 óta megnövekedett globális CFC-11-emisszió legalább 40-60 százalékáért – írja a BBC nyomán az Index.

A mutatók szerint a 2014–2017-es időszakban éves szinten nagyjából 7 millió kilogrammal több fluor-triklórmetán került a légkörbe, mint 2008 és 2012 között.

A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett kibocsátás, amelyet tavaly észleltek először, a fluor-triklórmetán új keletű, illegális alkalmazásából ered, ami az ózonréteget károsító gázok fokozatos kivonását elrendelő, 1987-es montreali jegyzőkönyv megsértését jelenti.

Az Antarktisz felett kialakult ózonlyuk 1998-ban Fotó: NASA on The Commons/flickr.com

A londoni székhelyű EIA (Environmental Investigation Agency) környezetvédelmi szervezet tíz kínai tartományra kiterjedő jelentéséből kiderült, hogy a CFC-11-et széles körben alkalmazzák az épületekhez poliuretán szigetelőhabot gyártó üzemekben.

A nyomozás adatai szerint a Kínában eladott freon 70 százaléka illegálisan került forgalomba, mert olcsóbb és jobb minőségű, mint az iparági alternatívái.

A Nature-ben most publikált tanulmány készítői dél-koreai és japán légköri megfigyelésekre és globális adatokra támaszkodva, valamint a vegyi anyagok légkörben való mozgását vizsgáló modelleket használva részben megerősítették a kibocsátás fő forrását, de bizonytalanság is van megállapításaik közt. A kutatók szerint a légkörbe került nagyjából 7000 tonnányi többletfreon 40-60 százalékáért bizonyosan a kelet-kínai építőipari cégek a felelősek, a többiről azonban nem tudtak bizonyosat mondani.

Neked ajánljuk
A szaharai porviharok egyre északabbra jutnak el, és felgyorsítják a hóolvadást Kigyulladt a nagyszalontai hulladéklerakó, hazánkban nem okozott szennyezést a füst Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam