2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Régi hajónaplók mondhatják meg, mennyire lesz viharos a jövőnk

A klímatudomány egyik legnagyobb kihívása, hogy a rendszeres meteorológiai mérések előtti időszakra nézve pontos becslésekkel szolgáljon – hiszen ezek alapozzák meg a jövőre vonatkozó megbízható előrejelzéseket.

Letűnt korok hőmérsékleti és csapadékviszonyairól faggatják hát a fák évgyűrűit, a gleccserek jégpáncélját, a vulkánok lejtőit, a tenger mélyét és újabban például a 19. század előtti hajóskapitányok feljegyzéseit is. Egy közösségi tudományos projekt keretein belül most 200 hajónapló adatai kerülnek feldolgozásra – derül ki a PBS interjújából.

A kereskedelmi- és kutatóhajókon, bálnavadászhajókon naponta készült feljegyzésekből pontos képet kapunk az útvonalaikon uralkodó hőmérsékleti és légnyomásviszonyokról, az aktuális időjárásról.

Rachel Becker szakújságíró szerint a projekt célja egyrészt a korszakban feljegyzett szélsőséges időjárási jelenségek, például áradások meteorológiai hátterének feltérképezése.

Részlet egy hajónaplóból Fotó: Wikimedia Commons

Emellett az Új-Zélandi Nemzeti Légköri és Vízügyi Kutatóközpont munkatársai a feljegyzésekből képet kaphatnak az Új-Zéland környéki tengerek időjárásának alakulásáról olyan időszakok esetében is, amelyekről ez idáig nem rendelkeztek adatokkal – ez pedig nagyban javíthatja a jövőre nézve felállított klímamodellek becsléseinek pontosságát.

A 200 dokumentum között igazi kuriózumok is felbukkannak. Nem csak a mostoha időjárás kegyetlenségéről, de az ember küzdeni tudásáról is sokat elmondanak azok a bejegyzések, amelyek Robert Falcon Scott tragikus sorsú antarktiszi expedíciójáról hazatérőben készültek, egyre ritkábban, de egészen az utolsó pillanatig. Igaz, a tragédia idejéről már bőven rendelkezünk meteorológiai adatokkal. De a szélsőséges körülmények között is megőrzött akaraterő és kitartás példáját mégis érdemes rögzítenünk – az emberiségnek még szüksége lehet rá.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: pbs.org
Vissza
Hírfolyam