2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengerfenéken tárolhatnánk a szén-dioxidot?

Tárolható az Északi-tenger fenekén a szén-dioxid még abban az esetben is, hogyha a gáz- és kőolajfeltárások fúrólyukain keresztül esetleg ismét kiszabadulhat az üvegházhatású gáz – derítették ki a kieli Geomar Helmholtz Óceánkutató Intézet szakemberei.

A globális felmelegedés ellenére az ember okozta szén-dioxid-kibocsátás nem csökken. A tudósok ezért alternatív megoldásokat keresnek arra, hogy befogják például az erőművek által kibocsátott szén-dioxidot, és a tengerfenéken tárolják, hogy ellensúlyozzák a globális felmelegedés hatásait – írja az MTI nyomán az Origo.

Európában jó lehetőségeket látnak a technológia alkalmazására az Északi-tenger feneke alatt mélyen lévő geológiai formációkban. A gáz- és kőolajfeltárások azonban a tenger fenekét porózussá tették, ezért szivárgások fordulhatnak elő.

Az Északi-tenger Norvégia partjainál Fotó: pexels.com

A kutatók kimutatták, hogy a tengerfenéki tárolóhelyekről a fúrólyukakon keresztül kiszabaduló gáz nem a légkörbe jut, hanem feloldódik a tenger vizében, és gyorsan szétoszlik az északi-tengeri dagályáramlások által.

A német kutatók az Északi-tenger közepén, Skócia északi és Norvégia déli csücske között egy búvárrobotot bocsátottak a tenger mélyére, és 82 méter mélységben mérték a vízben lévő szén-dioxidot. Eredményeik szerint a szén-dioxid-gázbuborékok a tengerfenék fölött két méterrel feloldódtak a vízben, nem jutottak a légkörbe, a tengervízben maradtak.

A kísérlet során használt berendezések a tenger fenekén Fotó: ROV-Team/GEOMAR

Klaus Wallman, a tanulmány vezetője elmondta, hogy a kutatás során a tengervízbe kijutott szén-dioxid savasabbá változtatta a tengervizet, ami viszont károsíthatja az ott élő tengeri élőlényeket. Ugyanakkor a kikerült szén-dioxidot gyorsan szerteoszlatták a gyors áramlatok.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam