2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A valódi tettek erejéről szólt az R20 Austrian World Summit

Magyarország jelentős eredményeket ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden Bécsben, egy 30 ország 150 előadójának részvételével megrendezett klímakonferencián.

A Hofburgban rendezett tanácskozáson megszólalók a valódi tettek fontosságát hangsúlyozták. „Gyors cselekvésre van szükség” – emelte ki többek között az R20 klímavédelmi szervezet vezetője, Arnold Schwarzenegger korábbi kaliforniai kormányzó.

Áder János Magyarország sikerei között említette, hogy hazánk azon 21 ország közé tartozik a világban, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 50 százalékkal, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 35 százalékkal csökkent. 

Ma Magyarországon az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal alacsonyabb, mint a klíma- és a környezetvédelem élharcosának tekintett Németországban.

Áder János köztársasági elnök az R20 klímavédelmi csúcstalálkozón tartott panelbeszélgetésen 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Amit már megtettünk, és ami még előttünk áll

Az érdemek között említette az államfő, hogy Budapest és 23 magyar város is csatlakozott az Under 2 elnevezésű mozgalomhoz, amelyet Kalifornia kormányzója, Jerry Brown indított el; ők azt vállalták, hogy 1990-hez képest 2050-re legalább 80 százalékkal csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat.

A jövőről szólva Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy „ha 2030-ig megvalósítjuk azokat a beruházásokat, amelyekről korábban már döntöttünk, akkor 11 év múlva a magyarországi áramtermelés legalább 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz”.

Ha emellett az eddigi lendülettel folytatjuk a klímaváltozás elleni küzdelmet, 2050-re hazánk üvegházhatásúgáz-kibocsátása csak annyi lesz, amennyit a magyarországi vegetáció fel tud venni, illetve semlegesíteni tud.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az erdő a jövő

Áder János emlékeztetett, bár Magyarország a trianoni békeszerződéssel elveszítette erdeinek 84 százalékát; az elmúlt évszázad folyamatos erdőtelepítéseinek következtében ma a magyarországi erdőterület nagysága kétszer akkora, mint száz évvel ezelőtt volt.

A cél pedig az, hogy a következő években további erdőtelepítéseket hajtsunk végre, és 2050-ig még 30 százalékkal növeljük erdőterületeink nagyságát.

Áder János végezetül Gábor Dénes magyar származású Nobel-díjas tudós szavait ajánlotta a résztvevők figyelmébe: „Eddig az ember magával a természettel küzdött; mostantól a saját természetével kell megküzdenie.”

Áder János köztársasági elnök és Arnold Schwarzenegger színész, politikus, az R20 klímavédelmi szervezet vezetője a klímakonferencia keretében tartott találkozójukon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az R20 bécsi találkozóján felszólalt António Guterres, az ENSZ főtitkára. Világossá tette, hogy nincs vesztegetni való idő, éppen ezért azt várja a politikusoktól, hogy szeptemberben a New Yorkban megrendezendő klímakonferenciára hangzatos beszédek helyett konkrét tervekkel érkezzenek majd.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szerint eddig túl keveset tettünk az éghajlatváltozás megakadályozására, az idő pedig sürget, hiszen már a változás következményeivel is számolnunk kell. Greta Thunberg svéd aktivista pedig azt szorgalmazta, hogy a politikusok világosítsák fel az embereket a klímaváltozás következményeiről.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam