2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A metán megtorpedózhatja a klímavédelmi erőfeszítéseket

A párizsi klímacsúcs célszámait stagnáló metánszint esetére határozták meg – csakhogy a legerősebb üvegházgáz szintje újabb és újabb, aggasztó rekordokat ér el.

2018-ban váratlanul, történelmi mértékben tovább emelkedett a metán globális légköri szintje. Az utóbbi 20 év második legnagyobb ugrásának regisztrálásánál is fontosabb azonban, hogy e növekedés felülírhatja a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás alapját jelentő modellt, mivel az abból indult ki, hogy a földi metánszint stabil marad – íja a Climatenexus cikke alapján a napi.hu.

Igaz, metán rövid, 9-11 éves élettartamú gáz, azonban a szén-dioxidnál erőteljesebben hat a légkör felmelegedésére.

A klímavédelmi fogatókönyvek összeállításánál eddig azért nem számoltak igazán a metánnal, mert az 1990-es évektől a globális szintemelkedése lelassult, sőt: 2000–2006 között nagyjából stabil szinten maradt.

Fotó: shutterstock.com

Ezért is okozott meglepetést aztán a drasztikus emelkedés, amely már 2014 óta tart, de csak mostanra derül ki, hogy a növekedési ütem fokozatosan gyorsul.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) legutóbbi jelentése óta az is kiderült, hogy az előző ötéves ciklushoz képest másfélszeresre ugrott a növekedési tempó.

Ennek veszélyeit az Ellen Nisbet vezette tudóscsoport úgy foglalta össze, hogy ha az emberi tevékenységhez köthető szén-dioxid-kibocsátást sikerül is a kellő mértékben visszafogni, a metán váratlan és tartós emelkedése elnyomhat minden civilizációs klímavédelmi előrelépést.

A Climanexus szakértői ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a fosszilis tüzelőanyagok gyártásából és forgalmazásából eredő kibocsátás csökkentése, illetve a (fokozott rizstermesztés és szarvasmarha-tenyésztés számlájára is írható) mezőgazdasági kibocsátási szintek kezelése praktikus megoldás lehet(ne) a légköri metán szintjének féken tartásához.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam