2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cselekvési tervjavaslatot fogadott el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

A mostani plenáris ülésen az örökség védelmével és a természeti erőforrások fenntartható használatával kapcsolatos megfontolások álltak a középpontban.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia időtávjának feléhez érkezve az NFTT három plenáris ülésén tárgyalta a természeti erőforrások és azok ökoszisztéma-szolgáltatásainak helyzetét és trendjeit – mondta el Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki egyúttal az NFTT vezetője is.

A tanács 2018. október 26-án a területhasználat, idén március 12-én az éghajlatváltozás, majd csütörtöki ülésén a hulladékkezelés, -gazdálkodás kérdéseit, problémáit tűzte napirendjére.

A testület az általa elfogadott állásfoglalásban rögzítette, hogy azonnali és érdemi változtatásokra: fenntarthatósági fordulatra van szükség annak érdekében, hogy a természeti értékeinket, a nemzet közös örökségét megóvhassuk, s az ökoszisztéma-szolgáltatások elveszítése ne veszélyeztesse rövid és hosszú távon a jó élet lehetőségeinek kialakítását.

Rámutattak: a fenntarthatósági fordulat nem öncélú. A fenntarthatóság elveinek érvényesítése alapvető és mással nem helyettesíthető feltétele, hogy a nemzet közös alapértékeit, az alaptörvény rendelkezéseit teljesítsék. Azaz, hogy olyan stratégiai célkitűzések teljesülhessenek, mint hogy Magyarország az Európai Unió öt legjobb életminőséget biztosító országának egyike legyen, és a keresztény kultúrán alapuló értékeknek megfelelhessen, továbbá innováción alapuló, versenyképes gazdasága legyen.

Fotó: Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács/facebook.com

A fenntarthatósági fordulat egyik legfontosabb eszköze a gazdaságpolitikai stratégiák, ösztönzők, adók és szabályok hozzáigazítása a szűkössé vált természeti erőforrások világához. A tanács javasolja a környezetileg káros támogatások leépítését, az ökológiai adók szerepének növelését (az összes újraelosztás növelése nélkül), új, a fenntarthatósági átmenetet segítő támogatási formák bevezetését.

A cselekvési tervjavaslat szerint a fenntarthatósági fordulat stratégiai eleme a területhasználat reformja, a körforgásos gazdaság és a karbonszegény gazdaság kell hogy legyen.

A fenntarthatósági fordulat kulcsterületei a különösen nagy területhasználattal és a jelentős anyagfelhasználással bíró ágazatok: többek között az építőipar, a mezőgazdaság, a közlekedés és az energiagazdaság.

Ezekben az ágazatokban a fordulatot az ösztönzők és a korlátok megfelelő áthangolásával, általános szemléletformálással, valamint a környezeti lábnyom csökkentését szolgáló innovációk, technológiai fejlesztések támogatásával lehet elérni.

Neked ajánljuk
Gyorsabban kéne búcsút mondanunk a szén-dioxidnak Irán feltételekhez kötné a klímavédelmi elköteleződését Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam