2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetvédelmi világnap – a levegőszennyezés elleni küzdelem jegyében

Közel fél évszázada, hogy az emberiség június 5-én megmozdulásokkal, új elhatározásokkal, figyelemfelkeltő akciókkal, egyénileg és közösségben, világszerte a környezettel kapcsolatos kihívásokra figyel és a lehetséges megoldásokon gondolkozik.

Az ENSZ legfontosabb szemléletformáló világnapja, amely több mint 100 országban emberek millióit szólítja meg, idén a levegőszennyezés témája köré szerveződik. Korunk egyik legnagyobb kihívásáról van szó, hiszen szerte a Földön az emberi népesség kilencven százaléka súlyos vagy kevésbé súlyos mértékben, de szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

A levegőszennyezés korunk legsúlyosabb egészségügyi kockázata: minden kilencedik haláleset, globálisan évi 7 millió korai elhalálozás hátterében a rossz minőségű levegő áll.

De nem csak az emberiség szenved: a levegőszennyezés károsítja az óceánok ökoszisztémáját, savas esőkkel roncsolja és pusztítja a növény- és állatvilágot, a belélegzett toxinok pedig az emberekhez hasonlóan az állatok esetében is növelik a betegség, a koraszülés és a sikertelen szaporodás kockázatát.

Forrás: TUINT/youtube.com

Ugyanakkor szerencsénkre a természet nemcsak áldozata, de lehetséges elhárítója is lehet a bajnak: újraerdősítéssel, az ökoszisztémák helyreállításával csökkenthetjük a levegőszennyezést és mérsékelhetjük a károkat.

MEgrázó? Hát Rázzuk meg magunkat!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja speciális útmutatókkal biztat valamennyi lehetséges résztvevőt az egyénektől a kormányzatokig, hogy ragadja meg az alkalmat, és a levegőszennyezés megállítása és mérséklése érdekében hozott intézkedésekkel, figyelemfelkeltő akciókkal ünnepelje idén a környezetvédelmi világnapot.

A probléma súlyosságának tudatosítására a közösségi médiában május 24-e óta zajlik az a kampány, amelyhez egy levegőszűrő maszkban csatolt képpel és a #BeatAirPollution hashtag szellemében megfogalmazott fogadalommal bárki csatlakozhat.

Fotó: United Nations/youtube.com

Mivel a szerteágazó probléma hátterében modern világunk szinte valamennyi építőköve felsejlik az ételeinket termelő mezőgazdaságtól a közlekedésen át, a fogyasztási cikkeinket előállító gyáraktól a háztartásunkig, könnyen találhatunk olyan kihívást, amellyel magunk is hozzájárulhatunk a tömegeket megmozgató eseményhez:

  • Megfontolt vásárlói döntésekkel csökkentsük szénlábnyomunkat.
  • Válasszunk környezetbarát közlekedési formákat! A vakációkon kerüljük a repülést, a hétköznapokban válasszuk a tömegközlekedést, a biciklit.
  • Szervezzünk közösségi faültetést vagy szemétszedést.
  • Hagyjunk fel a kerti és egyéb hulladék égetésével, másokat is biztassunk a felelős hulladékkezelésre.
Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: iucn.org
Vissza
Hírfolyam