2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 millió tonna szén-dioxidot temetnének az Északi-tenger fenekére

Soha nem látott projekt készülődik az Északi-tenger üres gázmezőinél. Három nagy európai kikötő részvételével ugyanis összesen 10 millió tonna szén-dioxidot terveznek összegyűjteni és eltemetni a föld alá.

Globális méretekben is példátlan lenne az a projekt, melyet Európa legnagyobb kikötővárosai közül három, Rotterdam, Antwerpen, valamint Gent közreműködésével hajtanának végre – írja az Origo.

A tervek szerint az Északi-tenger üresen álló gázmezőiben összesen 10 millió tonnányi szén-dioxidot gyűjtenének össze és temetnének el.

A három kikötőváros egyébként is fontos szerepet játszik az európai energiaszektorban, mivel ezek adják a térség (Belgium, Hollandia, Luxemburg) teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egyharmadát.

Antwerpen kikötője Fotó: www.goodfreephotos.com

A tervek szerint a projektet 2030-ra fejeznék be, azonban a méretei miatt sokan már most elkezdtek aggódni. A holland kormány például kétségeinek adott hangot, mert szerintük nem világos, ilyen mennyiségű szén-dioxid milyen hatással lenne a mélytengeri vízrétegekre.

A projekt ugyanakkor üzleti lehetőségeket is teremt, mivel az EU már meghirdette a jelentkezéseket a fejlesztési munkákra, vagyis hamarosan megnyílik az út a cégek előtt, hogy beszálljanak a hálózat kiépítésébe.

Globálisan mindösszesen 30 millió tonna szén-dioxidot tárolnak hasonló módszerrel, és ennek 70 százalékát Észak-Amerika adja. Korábban volt már példa hasonló európai projektekre, azonban változó sikerrel. Világszerte az első ilyen szén-dioxid-tároló hálózatot Norvégiában hozták létre 1999-ben. Ezt követően az Európai Bizottság 2009-ben elkezdett finanszírozni hat próbaprojektet, és akkor az volt a terv, hogy 2015-re már 12 hálózat keretében valósul meg a tárolás. A költségek azonban túl magasnak bizonyultak, és végül egyetlen projekt sem valósult meg.

Neked ajánljuk
Az emberi történelem során még nem volt ilyen meleg a sarkvidék A Nemzetközi Energiaügynökség drasztikus intézkedéseket sürget A tengeri szállítás zöldítéséről is folynak a tárgyalások Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Egy ipari csarnok is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam