2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem várt rekordok

A szokásosnál melegebb és jelentősen csapadékosabb volt az idei tavasz – állapította meg hétfőn az MTI-hez eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely kitért arra is, hogy a nyár is melegebbnek ígérkezik az átlagosnál.

A március meglehetősen meleg volt, a havi átlaghőmérséklet 8,5 Celsius-fok volt, amely több mint 3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot,

és ezzel az ötödik legmelegebb március lett 1901 óta.

Az áprilisi középhőmérséklet mintegy 1,3 fokkal múlta felül a normálértéket, a május azonban a jellemzően borongós, csapadékos időjárás miatt jóval hűvösebb lett: mintegy 2,5 fokkal maradt el az országos átlag az 1981–2010-es sokévi átlagtól.

Fotó: MTI/Varga György

A tavasz legmagasabb hőmérséklete 30,9 fok volt, amelyet április 26-án Békéssámson állomáson mértek. Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 9,3 fokot március 28-án mérték a Nógrád megyei Zabaron. Március elején és április végén dőlt meg egy-egy napi melegrekord, május elején viszont hidegrekordok voltak gyakoribbak.

Összességében az évszak középhőmérséklete országos átlagban 11,5 fok volt, amely 0,7 fokkal haladja meg a normálértéket.

Fotó: MTI/Varga György

A csapadék tekintetében az egyes tavaszi hónapok jelentősen különböztek egymástól. A rendkívül száraz márciusban az 1981–2010-es átlag alig 27 százalékát mérték.
Az április átlag körüli csapadékot hozott, így enyhült az aszály. Májusban a frontátvonulások, hullámzó frontrendszerek, majd egy mediterrán ciklon okozott átlagosnál hűvösebb, csapadékos időjárást.

Az előzetes adatok alapján az idei május a harmadik legcsapadékosabb volt országosan 1901 óta.

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam