2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német külügyminiszter a klímaváltozás biztonsági fenyegetésére figyelmeztetett

A klímaváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra – hangsúlyozta Heiko Maas kedden Berlinben, a Klíma és Biztonság című konferencia megnyitóján.

„Az éghajlatváltozás biztonságpolitikai következményei elleni küzdelem globális fellépést igényel” – emelte ki, hozzátéve, hogy e téren Németország vezető szerepet akar betölteni. A német külügyminiszter rámutatott:

a klímaváltozás következményei jóval túlmutatnak a környezeti aggályokon, ugyanis a világ egyes részein az éghajlatváltozás fenyegetést jelent a békére és a biztonságra.

A klímaváltozás elleni küzdelemben Németország szeretne még aktívabb szerepet vállalni, egyfelől más országokkal együttműködve, másfelől korai előrejelző rendszerek létrehozásával. 

Németország emellett fontosnak tartja, hogy tudományos elemzések készüljenek arról, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a biztonsági helyzetre. Maas beszédében hangsúlyozta, hogy javítani kellene az ENSZ cselekvőképességét, például együtt kellene kezelni a béke, a biztonság és az éghajlat kérdéseit.

Szíriai menekültek Bécsben Fotó: Josh Zakary/flickr.com

„A menekülés és a migráció a következmény, és ezek tovább súlyosbítják a válságokat” – figyelmeztetett beszédében Maas. A klímaváltozás egyaránt jelent kül- és biztonságpolitikai fenyegetést, mivel az éghajlati változások kockázati tényezőként működhetnek: felerősíthetik a fennálló konfliktusokat, illetve a politikailag egyébként is instabil térségekben további feszültségek kiváltói lehetnek.

Neked ajánljuk
Homo calidus – Közeleg a „forrófejű ember” kora? Bolygónk tengernyi megoldást kínál a kibocsátás csökkentésére Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam