2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közbeszerzések is zöldülnek

Magyarországon egyre több közbeszerzésnél veszik figyelembe a fenntarthatóság, a zöld, a szociális és az innovatív szempontokat – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A környezetvédelmi világnap alkalmával itthon rendezett, Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben című, kétnapos nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta:

a jövőre is gondolnak a közbeszerzés résztvevői, ha nemcsak az árat, a beszerzési értéket tartják döntőnek, de figyelembe veszik a fenntarthatóságot és a zöld szempontokat is.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly 1080 zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 zöld közbeszerzési eljárás volt.

Fotó: Közbeszerzési Hatóság/facebook.com

A rendezvényhez kapcsolódóan Budapesten ülésezett az Európai Bizottság zöld szakértői munkabizottsága. Magyarország régóta szorgalmazza, hogy az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzéseknél a zöld szempontokat jelezzék az ajánlatkérők, ezzel lehetőség legyen nyilvántartani ezt is.

A sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon dinamikus fejlesztési, beruházási tevékenység folyik, ezek a következő 30-50 évben befolyásolják a környezetet, ezért fontos a fenntartható, környezettudatos hozzáállás. A Költségvetési Tanácsban is elemzik a fenntarthatóság, a versenyképesség szempontjait, a hosszabb távú hatásokat.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Vízből lesz a jövő aranytömbje? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam