2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén Greta Thunberg kapta az Amnesty International legfontosabb emberi jogi díját

Idén Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista és az általa alapított Fridays For Future (Péntekenként a Jövőért) nevű mozgalom kapta a nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete díjat.

Thunberg „hatalmas megtiszteltetésnek nevezte”, hogy a mozgalom ilyen elismerésben részesült. „Az emberi jogok és az éghajlati válság kéz a kézben járnak. Az egyiket a másik nélkül nem tudjuk megoldani” – hangsúlyozta közleményében Greta Thunberg.

„Inspirál és alázatra sarkall bennünket az az elszántság, ahogyan ezek a fiatal aktivisták világszerte arra késztetnek mindannyiunkat, hogy szembenézzünk a klímakatasztrófa realitásaival”

– fogalmazott Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára közleményében.

Az Amnesty International 2002-ben alapította meg a Lelkiismeret Nagykövete díját, hogy ezzel olyan embereket és csoportokat tüntessen ki, akik vagy amelyek „lelkiismeretüknek megfelelően cselekedve, előmozdítják az emberi jogok ügyét.”

Greta Thunberg Fotó: Anders Hellberg/Wikimedia Commons

A korábbi díjazottak között van Václav Havel néhai cseh elnök, Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnöke és emberi jogi harcos, Malala Juszufzai, a nők oktatási jogaiért küzdő pakisztáni aktivista, Aj Vej-vej kínai képzőművész, a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom és Alicia Keys énekesnő is.

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban, több mint 1,9 millió résztvevővel. Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam