Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában 50 fokos hőség tombol

India északi részén hőséghullám pusztít, és a hőmérséklet Rádzsasztán városában a hétvégén elérte az döbbenetes 50,6 Celsius-fokot. A rendkívüli időjárás miatt vízhiány alakult ki, és megnőtt a hőguta esélye is.

Rádzsasztán lakóit kínzó hőség sújtja, a sivatagi terülten több településen állandósult a 47 Celsius-fok feletti hőmérséklet. A nappalok szinte elviselhetetlenek, de az éjszakai viszonyok is nagyon megviselik a helyieket. Az eset azonban nem egyedi: 2016 májusában a Rádzsasztánban található Phalodiban rögzítették az eddigi legmagasabb, 51 Celsius-fokos hőmérsékletet – írja az az Origo.


A mostani rendkívüli hőségben többen hőgutát kaptak, és számos haláleset történt.
A fővárosban, Új-Delhiben vörös figyelmeztető jelzést adtak ki, és azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ha tehetik, ne tegyék ki a lábukat az utcára a legmelegebb órákban. 

A legtöbb indiai város a vízhiánnyal kapcsolatos félelmeiről számolt be. Mahárástra nyugati államában például a gazdálkodók megpróbáltak új vízforrásokat felfedezni a szomjazó állatok és növények számára.

Forrás: CNN/youtube.com

Beed lakosainak többsége a rendkívüli helyzetre való tekintettel abbahagyta a ruhák mosását és az otthonuk tisztítását a vízhiány miatt. A gyakorlat nem véletlen: az idei évben India több mint 40 százalékának kell szembenéznie a drámai szárazsággal. Ráadásul az éves monszun is késik, ami általában esőt hoz Dél-Ázsiában.

Egy magánkézben lévő meteorológiai intézet, a Skymet azt prognosztizálta, hogy
az átlagosnál jóval kevesebb esőre lehet számítani ebben az évben. A klímaváltozás tehát elkerülhetetlenül kopogtat az Indiai-félsziget mindennapjaiban: az elmúlt évtizedben a lakosság drasztikus változást tapasztalt, amely alkalmanként gyakori aszályokkal, máskor árvizekkel, és megint máskor hirtelen viharokkal jelentkezik.

Nagyon kevés háztartás rendelkezik a kánikulát enyhíteni képes klímaberendezéssel, ventilátorral, sőt: gyakran a víz megszerzése is nehézséget okoz Fotó: Christopher Michel/flickr,com
Neked ajánljuk
A klíma változékonysága nem először ad kemény leckét az emberiségnek Még szélsőségesebb időjárás várhat Ausztráliára Pár éven belül elkezdődhet olyan fontos rendszerek összeomlása, mint az amazonasi esőerdő Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam