2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában 50 fokos hőség tombol

India északi részén hőséghullám pusztít, és a hőmérséklet Rádzsasztán városában a hétvégén elérte az döbbenetes 50,6 Celsius-fokot. A rendkívüli időjárás miatt vízhiány alakult ki, és megnőtt a hőguta esélye is.

Rádzsasztán lakóit kínzó hőség sújtja, a sivatagi terülten több településen állandósult a 47 Celsius-fok feletti hőmérséklet. A nappalok szinte elviselhetetlenek, de az éjszakai viszonyok is nagyon megviselik a helyieket. Az eset azonban nem egyedi: 2016 májusában a Rádzsasztánban található Phalodiban rögzítették az eddigi legmagasabb, 51 Celsius-fokos hőmérsékletet – írja az az Origo.


A mostani rendkívüli hőségben többen hőgutát kaptak, és számos haláleset történt.
A fővárosban, Új-Delhiben vörös figyelmeztető jelzést adtak ki, és azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ha tehetik, ne tegyék ki a lábukat az utcára a legmelegebb órákban. 

A legtöbb indiai város a vízhiánnyal kapcsolatos félelmeiről számolt be. Mahárástra nyugati államában például a gazdálkodók megpróbáltak új vízforrásokat felfedezni a szomjazó állatok és növények számára.

Forrás: CNN/youtube.com

Beed lakosainak többsége a rendkívüli helyzetre való tekintettel abbahagyta a ruhák mosását és az otthonuk tisztítását a vízhiány miatt. A gyakorlat nem véletlen: az idei évben India több mint 40 százalékának kell szembenéznie a drámai szárazsággal. Ráadásul az éves monszun is késik, ami általában esőt hoz Dél-Ázsiában.

Egy magánkézben lévő meteorológiai intézet, a Skymet azt prognosztizálta, hogy
az átlagosnál jóval kevesebb esőre lehet számítani ebben az évben. A klímaváltozás tehát elkerülhetetlenül kopogtat az Indiai-félsziget mindennapjaiban: az elmúlt évtizedben a lakosság drasztikus változást tapasztalt, amely alkalmanként gyakori aszályokkal, máskor árvizekkel, és megint máskor hirtelen viharokkal jelentkezik.

Nagyon kevés háztartás rendelkezik a kánikulát enyhíteni képes klímaberendezéssel, ventilátorral, sőt: gyakran a víz megszerzése is nehézséget okoz Fotó: Christopher Michel/flickr,com
Neked ajánljuk
Hűsítő szigetekkel készül a kánikulára a főváros Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Az elmúlt 1250 évben az utolsó két évtized nyarai voltak a legforróbbak a Yellowstone-ban (képgalériával) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam