2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teafilterek a klímakutatás szolgálatában

A melegedő sarkvidéken temérdek szén-dioxid szabadulhat fel, ami tovább gyorsíthatja az üvegházhatás folyamatát. A klímakutatók sajátos eszközt találtak az éghajlatváltozás szempontjából meghatározó tényező nyomon követésére.

A tundra melegedése talán a leggyorsabb a Föld régiói közül, és a klímaváltozás kutatói számára roppant fontos, hogy pontosan felmérjék e különböző környezeti tényezők által meghatározott folyamat sebességét, hogy pontos becslésekkel szolgáljanak a lehetséges jövőbeli forgatókönyvekkel kapcsolatban, és megfelelő javaslatokat tehessenek a szükséges intézkedésekre vonatkozóan – derül ki a növekedés.hu-n megjelent írásból.

Az Utrechti Egyetemen, Joost Keuskamp és Judith Sarneel kísérletei révén válhatott a teafilter a klímakutatás egyik fontos kísérleti eszközévé.

Kiderült, kétfajta tea két-három hónapos talajba temetésével pontosan mérni lehet a lebomlás mindkét fontos szakaszát.

Mára globálisan 190 kutatóhelyen vizsgálják a teafilter-lebomlás mértékét, és nemrég megjelent az első nagy nemzetközi tanulmány is az eredményekről. A várakozások szerint a lebomlás melegebb és nedvesebb környezetben gyorsabb, ám az utóbbi jobban befolyásolta a bomlás mértékét, mint a hőmérséklet.

Fotó: novekedes.hu

A legértékesebbek az óriási mennyiségű szenet tartalmazó tundráról szerzett adatok, hiszen az itt régóta eltemetett szén közel kétszer annyi, mint amennyit a légkör tartalmaz.

Az elmúlt évezredekben a fagy alacsonyan tartotta a lebomlás sebességét, ám a felmelegedés ezt jelentősen felgyorsítja.

A tundrán folyó teafilterprogram 50 kutatója a New Scientist szerint az Edinburghi Egyetem kutatóinak vezetésével jelenleg a kanadai sarkvidéken 350 régióban, legalább 5 ezer elásott teafilter bomlását igyekszik elemezni. Remélik, hogy a fura ötletből hamarosan hasznos eredmények születnek, amelyekkel frissíthetik az éghajlati modelleket.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet Az Amerikai Tudományos Akadémia megvizsgálná a mesterséges felhők bevetésének lehetőségét Klímafüzet készült gyerekeknek az éghajlatváltozásról Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam