2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa: Új etikai megközelítésre van szükség az ökológiában

Az átfogó ökológiai fejlődés kihívása áll a modern kori ember előtt, amivel úgy tudunk szembenézni, ha gyökeresen változtatunk etikai hozzáállásunkon – hangsúlyozta a Centesimus Annus pro Pontifice Alapítvány nemzetközi konferenciáján a szentatya.

Az éhezés, az élelmiszer-biztonság hiánya, a társadalmi és gazdasági nélkülözés, az ökoszisztéma pusztulása, a kiselejtezés kultúrájának terjedése úgy küzdhető le, ha pontosan szemünk előtt lebeg a cél: az egység és az átfogó ökológiai fejlődés – hangsúlyozta Ferenc pápa a konferencián, amely Laudato si’ című, környezetvédelmi szempontból úttörő jelentőségű enciklikájának gyakorlatba való átültetésével foglalkozott.

A pápa örömének adott hangot, amiért a dokumentum közzététele óta eltelt négy évben előrelépés tapasztalható a környezettudatosság terén: 

sok nemzet vállalta az ENSZ fenntartható fejlődési tervének célkitűzéseit; egyre többen fektetnek be a megújuló és fenntartható energiaforrásokba; új módszereket dolgoznak ki az energiahatékonyságra, és igyekeznek fogékonnyá tenni az embereket, különösen a fiatalokat az ökológiai témák iránt.

Fotó: Aleteia Image Department/flickr.com

Azonban számos kihívás és probléma áll még előttünk: a természeti erőforrások nem megfelelő használata, illetve a nem inkluzív és fenntartható fejlődési modellek továbbra is negatívan hatnak a szegénységre, a növekedésre és a társadalmi igazságosságra. A közjót túlzott individualizmus, fogyasztás és pazarlás fenyegeti. Ferenc pápa leszögezte:

Az éhezés és az élelmiszer-biztonság hiánya, a folyamatos társadalmi és gazdasági megpróbáltatások, az ökoszisztéma pusztulása és a kiselejtezés kultúrája olyan megújult etikai látásmódot sürget, amely képes a személyt tenni a középpontba, és nem hagy senkit az élet peremén. 

Az előttünk álló feladat, hogy megváltoztassuk a globális fejlődési modellt, új párbeszédet nyitva bolygónk jövőjéről – hangsúlyozta az egyházfő, és reményét fejezte ki, hogy a Centesimus Annus Alapítvány konferenciájának megbeszélései hozzájárulnak a társadalmi változáshoz egyéni, vállalati, intézményi vagy politikai szinten.

A Centesimus Annus Pro Pontifice alapítványt II. János Pál pápa alapította 1993-ban azzal a céllal, hogy támogassa az egyház társadalmi tanításának értelmezését, és elősegítse annak alkalmazását a jelenkori kihívások között.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: magyarkurir.hu
Vissza
Hírfolyam