2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A változó klíma a békétlenség melegágya

Az éghajlatváltozás lesz a legnagyobb fenyegetés a békére nézve a következő évtizedben – derült ki az ausztráliai Insitute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet szerdán közzétett éves beszámolójából.

Az intézet először számolt kockázati tényezőként a globális felmelegedéssel éves globális békeindexének kiszámítása során. Az MTI összefoglalója szerint az intézet rámutatott:

Mintegy egymilliárd ember él olyan területeken, amelyeket a globális felmelegedés veszélyeztet, s 40 százalékuk olyan országokban, ahol háború dúl.

Az éghajlatváltozás következtében konfliktus robbanhat ki az egyre szűkösebbé váló erőforrásokért, veszélybe kerülhet az emberek megélhetése, és tömeges elvándorlás következhet be – figyelmeztet az IEP jelentése.

Az IEP vezetője, Steve Killelea szerint a klímaváltozás jelentős problémává növi ki magát az idő előrehaladtával. A globális felmelegedés egyes országokban hozzájárulhat ahhoz, hogy a feszültségek konfliktusba torkolljanak.

A háború vízválságot okozott Jemenben Fotó: shutterstock.com

Szakértők üdvözölték az éghajlatváltozás felvételét a békét befolyásoló tényezők közé.
„A tény, hogy a klímaváltozás a globális békeindex része, rámutat arra, mennyire sokoldalú fenyegetéssel nézünk szembe, és milyen gyorsan kellene cselekednünk” – hangsúlyozta Manish Bapna, a World Resources Institute nevű kutatóintézet igazgatója.

Az elmúlt öt év távlatában 2019-ben fordult elő először, hogy a világ valamivel békésebb hellyé vált – hívta fel a figyelmet az IEP, amely agytrösztök, kutatóintézetek, kormányok és egyetemek adatait használja fel békeindexe összeállításához. Ugyanakkor még így is sokkal több a konfliktus, mint tíz évvel korábban volt, aminek oka elsősorban a közel-keleti viszályokban, a terrorizmus fokozódásában, valamint a menekültek számának növekedésében keresendő.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam