2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokan sürgetnék az EU-s klímacélok megszületését

Az Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az a tervezet is terítékre kerül, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálná: vagyis hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra António Guterres ENSZ-főtitkár már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni – írja az Azonnali.

Ehhez arra lenne szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben.

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

Az Európai Parlament ülésterme Fotó: Diliff/Wikimedia Commons

A 2050-es határidőt támogatja a tagállamok közül például Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország. Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgozik – derül ki Ruttkay Lili írásából.

Neked ajánljuk
Leköröztük a vulkánokat, és mi égetjük meg magunkat Német megállapodás a klíma védelméért Az algával működő bioreaktor 400-szor több szén-dioxidot köt meg a fánál Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam