2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik

Az embernek alapvető szerepe van a klímaváltozásban, de az időjárás szélsőségeit nemcsak a globális felmelegedés, hanem egyéb tényezők is alakíthatják – mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta: a földi időjárást például a Nap tevékenysége is befolyásolja, és az idei megfigyelések alapján sokkal kevesebb – a Nap aktivitását jelző – napfolt volt, mint eddig.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Föld tengelyének apró elmozdulása is „hihetetlen klímaváltozást” okozhat.

Ilyen tengelyelmozdulást figyeltek már meg nagyobb földrengések után is – tette hozzá
Juhász Árpád, aki szerint arról nincs vita, hogy a klíma melegszik, és az embernek ebben alapvető szerepe van. Problémának nevezte, hogy a párizsi klímaegyezményben az egyes országokra hagyták emissziójuk csökkentését, melyek viszont ezt nem teszik meg.

Munkások pihennek az árnyékban Alláhábádban 2019. június 13-án. Indiában hőhullám tombol, a hőmérséklet régiótól függően meghaladja a 36-48 Celsius-fokot
Fotó: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh
Neked ajánljuk
Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam