2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hónap első 12 napjában átlagosan 3-4 fokkal volt melegebb az országban, mint ami a sokéves átlag alapján ilyenkor megszokott.

Ez az eltérés még úgy is kifejezetten soknak számít, hogy az elmúlt években jó néhány extrém hónap akadt. Az előző tíz esztendőben azonban így is csak 13 olyan hónap volt, amikor 3 fokot meghaladó mértékben léptük át az átlaghőmérsékletet, 4 fok feletti különbség pedig csak háromszor fordult elő (legutóbb tavaly áprilisban) – írja a G7.

Jelen állás szerint elég jó esély van arra, hogy ez legyen minden idők legforróbb júniusa.

Az eddigi rekordév 2003 volt, akkor a hatodik hónapban 22,4 fokos havi középhőmérsékletet mértek, ami 3,9 fokkal magasabb a megszokottnál. Az elmúlt nagyjából egy hét azonban ezt bőven felülmúlta.

Turista legyezővel a fővárosi Erzsébet téren 2019. június 12-én
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Pedig összességében eddig 2019 nem volt kiugróan meleg év, inkább hektikusan alakult az időjárás: A MET legutóbbi évszakjelentése szerint 2019 márciusa 1901 óta az ötödik legmelegebb lett, ezzel szemben a május utoljára 1987-ben volt hasonlóan hűvös, mint idén. 

Világszinten ugyanakkor sokkal látványosabbak a klímaváltozás hatásai. A március és az április egyaránt csak 2016-ban volt ennél is melegebb, míg a január egy történelmi harmadik, a február pedig egy hatodik helyet hozott össze. Európában kissé jobb a helyzet, de az első négy hónap közül három itt is az elmúlt 110 év hat legmelegebbje között volt.

Neked ajánljuk
Akik első kézből szembesültek a klímaváltozással Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta 2030-ra rendszeressé válnak az extrém meleg esztendők A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam