2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy legyen, amiben gyökeret verhet a közös jövőnk

Június 17-e, az elsivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapja, élesen világít rá, hányféleképp kapcsolódnak össze a 21. század emberét feszítő környezeti kihívások a fenyegető vízhiánytól az élelmiszer-biztonság problémáján át az élőhelyek szén-dioxid-megkötő képességének romlásáig.

Az elsivatagosodás bolygónk földterületeinek mintegy harmadát, az úgynevezett száraz övezetek talajtakaróját érintő probléma, amelyet a klíma átalakulása és az emberi tevékenység – a túlhasználat és a helytelen talajhasználati szokások – idéznek elő.

Az ENSZ Elsivatagosodás elleni egyezményének honlapja alapján a Földön minden évben 2 millió hektár termőképes talaj válik meddővé csak az elsivatagosodás és a szárazság hatására – ami által 20 millió tonna gabona megtermelésének lehetőségétől esik el az emberiség. Rémisztő szám ez, ha meggondoljuk, hogy 2050-re az emberiség táplálásához 70 százalékkal kéne fokoznunk az élelmiszer-előállításunkat. Az elsivatagosodás 2045-re mintegy 135 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, a vízhiány pedig már 2020-ban is 1,8 milliárd embert érinthet.

Az elsivatagosodás és szárazság elleni világnap célja, hogy tudatosítsa: a megfelelő technológiák alkalmazásával és közös cselekvéssel lehetséges a talajromlás megállítása, a talaj egészséges állapotának megőrzése.

Fotó: UNCCD/youtube.com

A talajromlás megállítása alapvetően szükséges az érintett területek víz- és  élelmiszer-biztonságának megteremtéséhez, a szegénység felszámolásához – ráadásul globális jelentősége is van,  hiszen felelős talajhasználattal a földművelés szénlábnyoma is csökkenthető.

A sérült területek talajtakarójának helyreállítása és a fenntartható gazdálkodás gyakorlatának elterjesztése az érintett területek lakossága számára kiszámíthatóbb életfeltételeket, és az egész emberiség számára nagyobb biztonságot garantálhat. A károsodott ökoszisztémák helyreállításával 3 milliárd tonna szén-dioxidot köthetnénk meg.

A víz és a talaj állapotának megőrzése egymástól elválaszthatatlan kihívás, ez azonban azt is jelenti, hogy a jó irányba tett erőfeszítések egyszerre több probléma felszámolásában segíthetnek. Az idő sürget – amit a világnap idején Indiában zajló események könyörtelenül húznak alá

Neked ajánljuk
Először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon Az európai klímafordulat buktatói Mintamutató klímavédelmi erőfeszítések Bécsből Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk Magyar vállalat is a fenntartható divat irányába lép
Tovább a forrásra: un.org
Vissza
Hírfolyam