2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia lép először a G7-országok közül

Nagy-Britannia bejelentette, törvényben rögzített kötelezettségvállalást tesz arra, hogy szén-dioxid-kibocsátását 2050-re nettó zéróra csökkenti.

Az évtizedek óta ismert súlyos következmények és hangzatos vállalások ellenére a szén-dioxid kibocsátása még mindig újabb rekordokat dönt, ezért szükségszerű hogy ambiciózus célokat tűzzünk ki a Föld megmentése érdekében – jelentette ki Theresa May leköszönő miniszterelnök a Reuters beszámolója szerint.

Nagy-Britannia jelenleg hatályos klímacélja a szén-dioxid-kibocsátás 1990-es szinthez viszonyított 80 százalékos csökkenéséről szólt.

A mostani bejelentéssel az ország vállalásai összhangba kerülnek a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokkal, amelyek szerint a század közepéig valamennyi országnak nettó zéró kibocsátást kell elérnie a globális felmelegedés 1,5 °C-on tartása érdekében.

Bár a mostani vállalással a brit kormány úttörőnek számít a fejlődő világ országai között, a Reuters értékelése szerint a tény, hogy a kormány újabb autópályák létesítését és repesztéses eljárással megvalósuló kőolaj-kitermelési projekteket is támogat, kérdésessé teszi az elhatározás komolyságát.

Fotó: Colin/Wikimedia Commons

Emellett környezetvédelmi aktivisták kritikaként fogalmazták meg, hogy a kibocsátás tervezésekor a kormány változatlanul támaszkodik a nemzetközi karbonkreditekre (vagyis más országok fel nem használt kibocsátási keretére), ami értékelésük szerint egérutat biztosíthat a szennyező iparágak szereplői számára.

Mindenesetre Nagy-Britannia bízik benne, hogy 2020-ig, amikor a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalások fokozásának kérdése napirendre kerül, még számos ország követi a példáját.

Neked ajánljuk
Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam