2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint kétmillió ausztrál él a klímaváltozás hatásai miatt magas kockázatú területen

Az ausztráliai Gazdaság- és Békekutató Intézet (IEP) által készített „globális békeindex” szerint világszerte 971 millió ember olyan területen él, ahol magas vagy nagyon magas a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyek kockázata. Ausztráliában mintegy 2,4 millió fő érintett.

Steve Killelea, az IEP alapítója és vezetője az ABC ausztrál televíziónak elmondta, hogy a legmagasabb kockázatú kilenc ország mindegyike Ázsiában található, a lista élén a Fülöp-szigetek áll. 

Az érintett területeken különösen magas a ciklonok, áradások, bozóttüzek, a tengerszint-emelkedés és az elsivatagosodás kockázata. 

„A csendes-óceáni szigeteket hatalmas mértékben befolyásolni fogja az emelkedő tengerszint” – mondta. Ausztráliában a legnagyobb veszélyt jelentő jelenségek a déli és keleti területeken a növekvő tengerszint, az aszály és az elsivatagosodás, északon pedig a hurrikánok és ciklonok.

Fotó: Tim J Keegan/flickr.com

A beszámoló szerint 2017-ben a világszerte otthonukat elhagyók 60 százaléka a klímához köthető katasztrófa miatt, 40 százaléka pedig fegyveres konfliktus miatt kényszerült elvándorlásra – írja az MTI.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Korai hőhullám alatt nyög India A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam