2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nagy Alma is zöldül

Nagyratörő törvénytervezetet fogadtak el a New York-i törvényhozók az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében csütörtök hajnalban, amelynek célja, hogy 2050-ig nullára csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A tervezet 104 támogató és 35 ellenszavazatot kapott. Törvényerőre emelkedéséhez Andrew Cuomo New York-i kormányzó ellenjegyzése szükséges. Cuomo elkötelezett híve az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.

Az úgynevezett éghajlat- és közösségvédelmi törvény elképzelései szerint 2030-ig 40 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 2040-ig pedig teljesen át kellene állni a megújuló energiaforrásokra az áramtermelésben.

Szakértők szerint a nagyratörő célok eléréséhez szükség lehet a benzinmotoros járművek és az olajkazánok teljes kiiktatására, valamint fák ültetésére és a lápos területek helyreállítására.

Fotó: pxhere.com

A jogszabály törvényerőre emelkedése esetén New York lenne a második állam, ahol a szénmentes gazdaság kialakítása politikailag definiált cél. Az első ilyen állam Kalifornia, ahol tavaly célul tűzték ki a szénmentes gazdaság létrehozását 2045-ig.

Üzleti körök szerint a zéró károsanyag-kibocsátás nem megvalósítható. A gazdasági szféra képviselői azt is kifogásolták, hogy az új New York-i szabályozás munkahelyek megszűnéséhez vezet. Steve Englebright képviselő ezzel szemben rámutatott: New York példája másokat is cselekvésre buzdíthat.

Neked ajánljuk
Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam