2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelmi szükséghelyzetet hirdetett 13 német város

Egyre több német városban hirdetnek környezeti és éghajlatváltozási szükséghelyzetet, aminek révén a települési vezetőknek az eddiginél hangsúlyosabban kell érvényesíteniük döntéseikben az ökológiai fenntarthatóság elvét.

Konstanz városával, május 2-án indult a mozgalom. Időközben két tartományi főváros is csatlakozott, a schleswig-holsteini Kiel még májusban, a Saar-vidéki Saarbrücken pedig kedden. Csütörtöki sajtójelentések szerint az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi
Aachennel 13-ra emelkedett a klímavédelmi szükséghelyzetet (Klimanotstand) hirdető városok száma Németországban – írja a Népszava.

A klímavédelmi szükséghelyzet nem jogi kategória, kihirdetése politikai lépés, nem jár jogi kötelezettségekkel. A lépés inkább a helyi szintű politika jelképes válasza a fiatalok és felnőttek körében is egyre erősödő globális civil éghajlatvédelmi mozgalom, a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) terjedésére.

A klímavédelmi szükséghelyzetről szóló határozatok általában tartalmazzák, hogy
a városvezetésnek valamennyi döntésnél meg kell vizsgálnia a tervezett lépések lehetséges éghajlati és környezeti hatását, és az ökológiai fenntarthatóság elvének a leginkább megfelelő megoldást kell választania.

Aachen városa is klímavédelmi vészhelyzetet hirdetett Fotó: Berthold Werner/Wikimedia Commons

Az aacheni képviselőtestület által elfogadott határozatban például az áll, hogy elsődleges fontosságú feladatként ismerik el „a klímaválság és annak súlyos hatásainak megfékezését”. A dokumentum a többi között azt is tartalmazza, hogy a nyilvánosság bevonásával ki kell dolgozni egy „integrált klímavédelmi koncepciót”, és a főpolgármesternek félévente be kell számolnia az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásának csökkentésében elért eredményekről.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam