2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavészhelyzet és olajkitermelés – Kanada két malomban őröl?

Kevesebb mint egy nappal az után, hogy a kanadai parlament alsóháza elfogadta a nemzeti klímavészhelyzetről szóló nyilatkozatot, jóváhagyták a Trans Mountain olajvezeték sokat vitatott bővítésének 55,5 milliárd dolláros tervét.

A Catherine McKenna környezeti és klímaváltozási miniszter által beterjesztett klímanyilatkozatot nagy többséggel fogadták el a kanadai alsóház képviselői. A döntés közvetlen előzménye, hogy egy több mint negyven szakértő által készített áprilisi jelentés megállapította, hogy Kanada éghajlata kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és a felmelegedés gyakorlatilag visszafordíthatatlan – írja a hvg.hu.

A most elfogadott nyilatkozat kimondja, hogy az országban klímavészhelyzet uralkodik, valamint megerősíti Kanada elkötelezettségét a párizsi egyezmény kibocsátási céljainak elérésében.

A kanadai parlament épülete Fotó: Cheryne/flickr.com

Alig egy nappal a klímanyilatkozat elfogadása után Justin Trudeau miniszterelnök – aki maga nem vett részt a szavazáson – bejelentette az 1150 kilométer hosszú, Edmonton és Burnaby közötti Trans Mountain olajvezeték kapacitásának megháromszorozását. A döntés értelmében a jelenlegi napi 300 ezer hordóról napi 890 ezer hordóra nő a vezeték kapacitása.

Az országot régóta megosztó beruházás bejelentésekor a miniszterelnök ugyanakkor azt ígérte, hogy az összes abból származó bevételt „zöldgazdaságra való átállásra” fordítják.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam