2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavészhelyzet és olajkitermelés – Kanada két malomban őröl?

Kevesebb mint egy nappal az után, hogy a kanadai parlament alsóháza elfogadta a nemzeti klímavészhelyzetről szóló nyilatkozatot, jóváhagyták a Trans Mountain olajvezeték sokat vitatott bővítésének 55,5 milliárd dolláros tervét.

A Catherine McKenna környezeti és klímaváltozási miniszter által beterjesztett klímanyilatkozatot nagy többséggel fogadták el a kanadai alsóház képviselői. A döntés közvetlen előzménye, hogy egy több mint negyven szakértő által készített áprilisi jelentés megállapította, hogy Kanada éghajlata kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és a felmelegedés gyakorlatilag visszafordíthatatlan – írja a hvg.hu.

A most elfogadott nyilatkozat kimondja, hogy az országban klímavészhelyzet uralkodik, valamint megerősíti Kanada elkötelezettségét a párizsi egyezmény kibocsátási céljainak elérésében.

A kanadai parlament épülete Fotó: Cheryne/flickr.com

Alig egy nappal a klímanyilatkozat elfogadása után Justin Trudeau miniszterelnök – aki maga nem vett részt a szavazáson – bejelentette az 1150 kilométer hosszú, Edmonton és Burnaby közötti Trans Mountain olajvezeték kapacitásának megháromszorozását. A döntés értelmében a jelenlegi napi 300 ezer hordóról napi 890 ezer hordóra nő a vezeték kapacitása.

Az országot régóta megosztó beruházás bejelentésekor a miniszterelnök ugyanakkor azt ígérte, hogy az összes abból származó bevételt „zöldgazdaságra való átállásra” fordítják.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől – A felmelegedés hatásai a madarak tollazatára Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem Átmenetileg nem veszik át a veszélyes hulladékot Budapesten
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam