2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak holdkóros álom, vagy a megmenekülésünk útja?

Jeff Bezos, az Amazon alapítója kolóniákat hozna létre a Holdon, és oda vinné a bolygót szennyező ipari termelést – így venné fel a harcot a klímaváltozással.

Az Amazon alapító tulajdonosa a június elején Las Vegasban tartott MARS-konferencián beszélt a tervéről: gyarmatosítani kell a Holdat, és oda áttelepíteni a nehézipart, továbbá minden olyan tevékenységet, amely szennyezi a Földet. Szerinte ez lehetne a megoldás a klímaváltozásra, hogy a Föld ezáltal újra szép és kellemes hely legyen – írja a Business Insider alapján a szeretlekmagyarorszag.hu.

Bezosnál bizonyos emberi tevékenységek űrbe való áttelepítése nem új keletű gondolat.

2000-ben indította be a Blue Origin programját, amelynek távlati célja, hogy emberek milliói éljenek és dolgozzanak a világűrben azért, hogy „megőrizzük a Földet unokáink unokáinak is, miközben kihasználjuk a világűr korlátlan nyersanyag- és energiaforrásait.”

Fotó: Blue Origin/youtube.com

Hogy mindez mennyire reális? Ahhoz, hogy elinduljunk az űr felé, mindenekelőtt a jelenleginél sokkal olcsóbbá kellene tenni a feljutást. Bezos dollármilliókat fektet az ezt célzó fejlesztésekbe, sőt még a NASA-tól is kapott támogatást. Ennek első eredménye a New Shepard nevű rakéta, amely 2015 óta közel tucatnyi próbarepülést hajtott végre, és amely a tervek szerint akár az idén felviheti az első űrturistákat.

Tiszta kékség – Az Apollo 8 legénységébe tartozó William Anders „Földkelte” című képe  Fotó: NASA/Bill Anders
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam