2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás alakulásáról nem az időjárás-jelentésből tájékozódhatunk

Egy-egy szélsőséges időjárási eseményt nem lehet a klímaváltozáshoz kötni, évtizedes tendenciákat kell nézni – mondta Mika János éghajlatkutató kedden az M1 aktuális csatornán.

Mika János közölte: a normalitáshoz hozzátartoznak a szélsőségek, a baj az, ha a szélsőséges jelenségek egy évtized alatt egyre gyakoribbá válnak.

Az előrejelzések szerint egyre többször lesz hőség, és egyre több csapadék hullik majd a jövőben, ehhez az ember tervszerűen alkalmazkodhat, a környezetnek nehezebb dolga van

– mondta a klímakutató, hozzátéve, hogy megoldást jelenthet az esővíz tárolása, valamint a változó éghajlatnak megfelelő növények, erdők telepítése.

Viharfelhők Pécs felett
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Brockhauser Barbara meteorológus kiemelte, nem a rekordoktól kell tartani, hanem attól, ha azok egyre gyakoribbak. Régen is előfordult, hogy hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott le, de az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik friss cikke szerint az elmúlt tíz évben egyre nőtt azon napok száma, amikor meghaladta a 40 millimétert a csapadék mennyisége.

Neked ajánljuk
A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Horváth Balázs: A beteg bolygó Az ember azt hinné, ilyen csak a mesékben létezik (képgaléria) Fenn a csodás északon – Szélsőségek hazája (filmsorozat)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam