2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaapartheidtől tart az ENSZ

Az ENSZ jelentéstevője szerint sürgős lépésekre lenne szükség, amelyek lehetőséget adnának a szegények életkörülményeinek javítására.

Klímaapartheid veszélyével néz szembe a világ, ahol a gazdagok meg tudják majd fizetni, hogy megmeneküljenek a klímaválság okozta hőségtől és éhezéstől, amit a többiek elszenvednek – idézi a Guardian alapján az ENSZ emberi jogi szakértőjét a 24.hu.

Philip Alston szerint az államok, NGO-k, vállalatok és maga az ENSZ lépései elégtelenek, egyáltalán nem arányulnak a fenyegetés kiterjedtségéhez és sürgősségéhez.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az emberi jogok nem fogják túlélni az előttünk álló zűrzavart. A következmények szerinte nemcsak a demokráciát és jogállamot fogják aláásni, hanem a lakhatáshoz, ivóvízhez, élelemhez és élethez való alapvető jogokat is.

Fotó: pixabay.com

A klímaválság azokat sújtja leginkább, akik nyomorban élnek. A költségek 75 százaléka a fejlődő országokra hárul, miközben a világ szegényebb fele a szén-dioxid-kibocsátásnak mindössze tizedéért felel. 

A jelentés szerint hatástalanok a nemzetközi klímaegyezmények, ideértve a 2015-ös párizsit, amely továbbra is katasztrofális, háromfokos felmelegedés előtt hagyja nyitva az utat, és nem tűz ki további célokat.

A szükséges gazdasági és társadalmi változások lehetőséget biztosítanának arra, hogy javítsák a szegény emberek életkörülményeit, az államok teljesítsék régóta figyelmen kívül hagyott társadalmi és gazdasági kötelességeiket, a szociális biztonság, az élelmiszerhez, egészségügyi ellátáshoz, lakhatáshoz és tisztességes munkához való hozzáférés biztosítását.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Ambiciózus klímavédelmi javaslatot tárgyal az amerikai kongresszus Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam