2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedenként 0,25 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet Izraelben

Egy, az International Journal of Climatology című folyóiratban publikált tanulmány szerint az izraeli átlaghőmérséklet a közel-keleti állam 1948-as megalapítása óta folyamatosan emelkedik, ám a melegedés üteme felgyorsult az utóbbi harminc évben.

Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat és a Tel-avivi Egyetem munkatársa, Jichak Joszef vezette kutatás során a kutatók Izrael-szerte működő, 94 meteorológiai állomás által észlelt szélsőséges időjárási jelenségeket vizsgáltak – írja a Háárec című izraeli újság alapján az MTI.

Az eredmények szerint a minimum átlaghőmérséklet nagyjából 0,24 Celsius-fokkal, míg a maximum átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt három évtized mindegyikében.

A tanulmány szerint az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt a „forró periódusok”, vagyis a legalább hat egymást követő napig tartó hőhullámok száma. Emellett 7 százalékkal megnőtt a különösen meleg éjszakák gyakorisága és csökkent a különösen hideg éjszakák száma.

Hőség a Holt-tenger partján Fotó: Luiz Pantoja/flickr.com

Az adatok szerint mindössze öt év kivételével, az elmúlt három évtizedben a telek melegebbek voltak az 1961–1990 közötti éves átlaghőmérsékletnél. A mutatók szerint továbbá csökkent az olyan napoknak a száma, amikor a csapadék mennyisége eléri vagy meghaladja a 10 millimétert.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Korai hőhullám alatt nyög India A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam