2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helsinki ambiciózus uniós klímastratégiát szeretne

Az EU soros elnökségét július elsején fél évre átvevő Finnország bízik abban, hogy a tagállamok decemberig meg fognak állapodni az unió 2050-ig történő „karbonsemlegessé” tételében.

Antti Rinne kormányfő szerint a múlt heti EU-csúcson a zéró károsanyag-kibocsátásra vonatkozó közös kötelezettségvállalás ellen voksoló Csehország, Lengyelország és Magyarország néhány hónap múlva megváltoztathatja a véleményét, és csatlakozhat a többi tagállamhoz.

A frissen hivatalba lépett politikus ezt a Helsinkiben tartott szerdai sajtótájékoztatóján fejtette ki, amelyen Brüsszelbe akkreditált újságírókat, köztük a Népszava tudósítóját tájékoztatta a stafétabotot Romániától átvevő Finnország EU-elnökségi programjáról.

Finnország szeretné, hogy Európa váljon az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem élharcosává.

„A három tagállam nem kíván keresztbe tenni az EU klímapolitikájának, pusztán időt kér a gazdasági és pénzügyi hatásainak a felmérésére. Vezetőik a csúcson azt mondták, hogy odahaza meg kell vizsgálniuk, a 2050-re szóló vállalás pontosan mit jelent, és mivel jár. Először szeretném meghallgatni őket, és utána majd meglátjuk, mit tehetünk” – fejtette ki Antti Rinne.

Nem utasította el a hármak azon követelését sem, hogy az EU adjon pénzt a karbonsemlegességre való átállás költségeire: „az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, ami Európa és a világ előtt áll. Meg kell találnunk annak a módját, hogy az EU egységesen lépjen fel ellene” – hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Sarkalatos kérdések A harsány szólamokon túl Naperőműpark épül Kabán -57 fokos reggel Szibériában (videóval)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam