2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Történelmi hőség Franciaországban

Most először adták ki a legmagasabb fokozatú riasztást a francia meteorológusok.

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt – írja az MTI alapján a hvg.hu.

45 fokos forróság volt várható pénteken. Az iskolások otthon maradhatnak, egyes autótípusokat pedig tilos beindítani.

Az ilyen hőség mindenki számára veszélyes, akár halált is okozhat, ha valaki a szabadban, a napon végez intenzív fizikai tevékenységet – figyelmeztettek a francia hatóságok.

A párizsi Trocadéro tér szökőkútjában 
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik, és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából.

Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja. A francia hatóságok intézkedési terveket dolgoztak ki a szélsőségesen forró időjárás esetére azt követően, hogy 2003-ban az országban 15 ezer (Európa-szerte pedig 70 ezer) ember halálát okozta egy hőhullám.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás miatt százszorosára nőtt a szélsőséges hőhullámok valószínűsége Indiában A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam