2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Történelmi hőség Franciaországban

Most először adták ki a legmagasabb fokozatú riasztást a francia meteorológusok.

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt – írja az MTI alapján a hvg.hu.

45 fokos forróság volt várható pénteken. Az iskolások otthon maradhatnak, egyes autótípusokat pedig tilos beindítani.

Az ilyen hőség mindenki számára veszélyes, akár halált is okozhat, ha valaki a szabadban, a napon végez intenzív fizikai tevékenységet – figyelmeztettek a francia hatóságok.

A párizsi Trocadéro tér szökőkútjában 
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik, és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából.

Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja. A francia hatóságok intézkedési terveket dolgoztak ki a szélsőségesen forró időjárás esetére azt követően, hogy 2003-ban az országban 15 ezer (Európa-szerte pedig 70 ezer) ember halálát okozta egy hőhullám.

Neked ajánljuk
Növekszik az életveszélyesen forró és párás napok száma Budapest a második legjobban melegedő főváros Európában Hőhullámok a városok árnyékos oldalán Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam