2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre melegebb nyarak jöhetnek

Európa-szerte extrém meleg idő volt tapasztalható a napokban, ami újból megerősíti a korábbi előrejelzéseket: a változó klímával a szélsőséges meleghez is hozzá kell szoknunk.

A 2003-as hőhullám óta nem volt olyan hőség Európa nagyvárosaiban, mint az utóbbi napokban: több országban is rekordok dőltek meg a bőven 40 fokos hőmérséklet miatt. A hvg.hu a  Wired cikke alapján több olyan kutatást is számba vett, amelyek nem csak magyarázattal szolgálnak az extrém hőmérsékletre, de azt is előrevetítik, hogy a jövőben a hőhullámok (valószínűleg) még gyakoribbá válnak majd.

A rendkívüli hőségben a párizsi Trocadero szökőkútjainak medencéjénél hűsölést kereső fürdőzők 2019. június 28-án
Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

Az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) közgyűlésén tavaly bemutatott klímajelentés szerint soha olyan meleg nyarunk nem volt még, mint 2018-ban.

A hőmérséklet emelkedése azonban nem csak nyaranta érződik, máskor is tapasztalni: sok helyen az ősz is feltűnően enyhe volt. Ami a számokat illeti: a brit meteorológiai hivatal számításai szerint a következő öt év átlaga 14,73 és 15,27 Celsius-fok között várható, melegebb lesz, mint az elmúlt négy évben.

Egy a Nature Climate Change folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmány szerint

az extrém időjárással járó jelenségekből, mint az elviselhetetlen hőhullámok, korábban évszázadonként pattant ki egy-egy, ám a kétezres években ezek sokkal gyakrabban, évtizedenként fordulhatnak elő.

A rosszabbodó helyzetre utal az is, hogy a mögöttünk hagyott napokban Európa számos országában rekordok dőltek meg, olyan helyeken is, ahol az ilyesmi nem túl gyakori. Köztük például Németországban, Lengyelországban, de említhetnénk Franciaországot is, ahol szintén nagyon meleg volt.

A jelenlegi adatok szerint a világon élő emberek mintegy 30 százaléka van kitéve végzetes hőhullámnak egy évben. Ez az időszak ráadásul nem néhány napot jelent, majdnem három hétig tart. A jövőben, ha még több üvegházhatású gáz jut a légkörbe, ezen a téren is sokkal rosszabb lehet a helyzet: a tudósok szerint 2100 után az emberek körülbelül 74 százaléka fog olyan hőségtől szenvedni, amit a szervezet egyszerűen képtelen átvészelni.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam