2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jane Goodall: mindenkinek van választása

Most már nemcsak a csimpánzok élete, hanem az egész bolygónk jövője veszélyben van, de Goodall szerint az emberek képesek változást elérni: az egyéni döntéseik is fontosak, együtt pedig nyomást tudnak gyakorolni a politikusokra és a gazdasági szereplőkre.

A 85 éves, világhírű etológus, antropológus beszélt a klímakatasztrófa elleni lépéseket sürgető fiatalok mozgalmának fontosságáról. Kiemelte, hogy ha az édesanyja nem támogatta volna az álmai elérésében, nem tudta volna őket valóra váltani – írja a Spiegelben megjelent interjút idézve az Átlátszó.hu.

Dr. Goodall a csimpánzok legelismertebb szakértőjének számít, és számtalan elismerésben részesült a munkásságáért, 2002-ben megkapta az ENSZ békenagykövete címet is. Idén 85 éves, de ennek ellenére nem pihen, folyamatosan járja a világot, és a környezetvédelem fontosságáról tart előadásokat.

Az Európában nagy figyelmet kapó Greta Thunberg akcióiról és a klímakatasztrófa elleni lépéseket sürgető #FridaysforFuture mozgalomról Goodall elmondta: szerinte jó dolog, hogy a fiatalok aktívak a témában. 

„Nagyon fontosnak tartom arra ösztönözni a fiatalokat, hogy a környezetvédelemmel foglalkozzanak. Ez a következő generáció fogja meghatározni, hogy milyen lesz a Föld a jövőben.”

Arra a kérdésre, hogy 85 évesen miért nem pihen, a világhírű etológus azt mondja, hogy a Föld nyomorúságos állapotban van, ami ellen tenni kell, és neki sok más emberrel szemben megvan az az előnye, hogy hallgatnak rá: „Ez a gyermekeink, unokáink, dédunokáink jövőjéről szól. Ha továbbra is úgy teszünk, mint eddig, akkor nem lesz jövőjük.”

Jane Goodall előadás közben Fotó: Mark Schierbecker/flickr.com

Goodall szerint rövid ideig még van esélyünk, hogy változtassunk, a környezetnek okozott károk még meggyógyulhatnak, ha nem romboljuk tovább a természetet. Ehhez azonban az embereknek együtt kell működniük, és meg kell érteniük, hogy mindenki döntéseket hoz minden nap.

„Mindenki elgondolkodhat azon, hogy egy termék azért olcsó-e, mert gyerekek gyártják, mindenki mellőzheti a műanyag zacskókat, és újhasznosíthatja a dolgokat. Mindenkinek van választása.”

A riporter kérdésére, hogy nem sokkal fontosabbak-e a politikai megoldások, hiszen a környezetrombolás és a szén-dioxid-kibocsátás nagy részét az ipar okozza, Jane Goodall azt válaszolja, hogy mindkettőre szükség van, de a politikai lépésekhez is kellenek az emberek, mert ők tudnak nyomást gyakorolni a vállalatokra és a döntéshozókra demonstrációkkal és a vásárlásaikkal.

Az interjú részletes összefoglalója az Átlátszó.hu-n olvasható.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Lappföldön 1914 óta nem mértek ilyen hőséget Magyarországon is rekordokat hozott a június Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: atlatszo.hu
Vissza
Hírfolyam